5. jul 2018.5. jul 2018.
Bubanja nije zaboravljena
POSLE 77. GODINA OD DONOŠENjA ODLUKE
O DIZANjU USTANKA PROTIV
FAŠISTIČKOG OKUPATORA U MAČVI

Bubanja nije zaboravljena

Odluke o dizanju ustanka u Mačvi i formiranju Mačvanskog partizanskog okruga, koje je donela Okružna partijska konferencija su istorijske, istakao predsednik OO SUBNOR Bogatića Mijoljub Josipović, a pomoćnik predsednika opštine Bogatić Nebojša Petronić svesrdno podržao negovanje tradicija Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma
Okružena šumom s jedne, bujnim kukuruzima i suncokretima s druge strane, Bubanja ovog 29. juna 2018. godine, samuje ispod mutnih oblaka punih vode, na iskraju Glušačkog atara, prema Uzveću i Ševaricama u Mačvi. Još ovde odolevaju "“zubu vremena"” betonska obeležja urađena posle Drugog svetskog rata ( spomenik i pored njega velika bina) gde su održavane grandiozne svečanosti povodom, kako predsednik boračke organizacije opštine Bogatić Mijoljub Josipović kaže istorijskih odluka Okružne partijske konferencije za Okrug šabački o dizanju ustanka u Mačvi i formiranju Mačvanskog partizanskog odreda, koje je sastanak tridesetak delegata, mahom zanatlija iz ovog kraja, pre 77. godina na Bubanji doneo.
Gotovo između dva oblaka delegacije: OO SUBNOR Bogatića, Opštine Bogatić, Udruženja ratnih i mirnodopskih invalida opštine Bogatić, mesne zajednice Glušci, delegacije gradskih odbora Šapca, Rume, Šida, Novog Sada i Petrovaradina, delegacije mesnih udruženja SUBNOR Adaševaca, Erdevika i Martinaca i delegacija Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Šapcu, položile su vence na spomenik u vidu piramide od kamena i betona, podignut posle Drugog svetskog rata u slavu Konferencije.
Posle jednog perioda zanemarivanja ovog prostora i miniranja spomenika, primetna je obnova celokupnog kompleksa Bubanja. Najpre je obnovljen spomenik. Uređen prostor oko bine je pošljunčen. Planirani su i drugi radovi za koje je opština Bogatić izdvojila 800. hiljada dinara.
Posle jake kratkotrajne kiše, malobrojni gosti su morali da se presele u seosku osnovnu školu.
- U cilju očuvanja duha antifašističke borbe i sećanja na sve žrtve borbe protiv fašizma, želim da poručim da je neophodno svesrdno podržavanje i negovanje tradicija Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma, rekao je između ostalog Nebojša Petronić, pomoćnik predsednika opštine Bogatić, primetivši da se, poslednjih godina, ove stvari zaista menjaju nabolje, uređuju se groblja oslobodilaca, vodi mnogo više računa o porodicama palih boraca i poklanja pažnja dostojanstvu palih žrtava, slavne prošlosti, koje se s ponosom podsećamo, dodao je on, zaključujući: “ Teško onom narodu koji se ne seća svoje prošlosti i ne odaje počast izginulim ratnicima. Narod koji poštuje svoju prošlost je narod koji ima budućnost”.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa