5. jul 2018.5. jul 2018.
Projekat saradnje učenika srednjih umetničkih škola Srbije na negovanju kulture i umetnosti

Riznica umetnosti i duhovnosti

Razvijanje osećaja za likovnost, interpretaciju i snagu izraza mladih autora, povezanog sa kulturnim nasleđem. Negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji
U manastiru Soko-grad održana je likovna kolonija za 33 učenika i profesora iz šest umetničkih škola u Srbiji, pod nazivom “Riznica umetnosti i duhovnosti 2018”. Projekat je nastao u saradnji Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja je sadržajno i programski koordinirala sve aktivnosti.
- Trenutno u Srbiji radi tek nekoliko umetničkih škola, pa su zato one vrlo dragocene. S obzirom na to da ne postoji likovna kolonija koja bi obuhvatila učešće učenika iz svih umetničkih škola u Srbiji, naša škola je, u saradnji sa Eparhijom šabačkom, Društvom prijatelja manastira Soko-grad i dr Miškom Rankovićem, prošle godine pokrenula aktivnosti sa ciljem osnivanja kolonije koja bi, kroz saradnju i stvaralaštvo učenika i razmenu iskustava, znanja i veština, ukazivala na značaj umetnosti i kulture u vrednovanju sopstvene tradicije, naročito kod mladih ljudi - navela je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
Cilj ovog projekta je razvijanje osećaja za likovnost, interpretaciju i snagu izraza mladih autora, povezanog sa verom i kulturnim nasleđem; negovanje duhovnosti, kroz upoznavanje manastirskog života, volontiranje na uređenju okruženja i samog manastira, kao i jačanje saradnje među učenicima i profesorima umetničkih škola u Srbiji, razmena iskustava, znanja i veština u načinu rada i primeni različitih likovnih tehnika i načina izražavanja u tradicionalnom, ali i savremenom kontekstu.
Izradi umetničkih radova pristupili su i učenici i profesori, pri čemu je najdragocenija bila razmena iskustava u okviru pedagoške i umetničke prakse.
- Pored divnog manastirskog ambijenta, osvrnula bih se na talentovane đake, koji su ovde, kao i mi, profesori, došli da pokažu svoja umeća, istrajnost i zrelost. Nikada neću zaboraviti njihov trud i predanost, kada su po hladnom i kišnom vremenu žurno radili kako bi stigli da unesu što više detalja u svoj rad i kako bi projekat doveli do kraja i savršenstva. Pokazivali su i želju da se oprobaju i rade u nepoznatim tehnikama. Iako smo došli iz različitih sredina, postali smo jedni drugima prijatelji. Očekujem uspešne izložbe, jer smo se potrudili i svako je, na svoj način, doprineo uspehu projekta, pa će, nadam se i moja kaligrafija krasiti izložbu, pokazujući kako se kroz lepotu pisanja neguju naše pismo i rukopisi, a starine čuvaju od zaborava - rekla je Nataša Jovanović, profesorka kaligrafije u Školi primenjenih umetnosti.
Umetnički radovi koji su nastali na koloniji (slike, freske, mozaici, radovi u drvetu i kamenu, crkveni vez i kaligrafije) biće prezentovani publici na izložbama širom Srbije, a predstavljaće i deo stalne galerijske postavke manastira.
- Naša očekivanja su ispunjena u potpunosti, a ono što je navrednije su velika radost naših darovitih učenika koji su se, radeći zajedno, sprijateljili. Izložba radova sa ove lepe kolonije obići će gradove Srbije iz kojih su došli đaci i na taj način dati dodatnu vrednost ovoj svetkovini duhovnosti, umetnosti, lepote i prijateljstva - naveo je Đura Radišić, profesor konzervacije i restauracije u Školi za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu.
Likovna kolonija je u potpunosti ispunila ciljeve i očekivanja, organizatora i domaćina ovog likovnog saborovanja, tako i učesnika koji su svojim radom, predanošću i zalaganjem pokazali likovnu zrelost.
- Edukativna predavanja koja su organizovana svih dana tokom trajanja kolonije upotpunila su programsku celinu ovog projekta i dala mu poseban pečat. Želja svih učesnika je da se projekat “Riznica umetnosti i duhovnosti” nastavi i narednih godina. Eparhija šabačka je obezbedila sav materijal za rad, potrebnu infrastrukturu i nadasve prijatan boravak u manastirskom konaku - istakao je Mihailo Simović, profesor grafičkog dizajna u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu.
Utisci učesnika
- Ovo je prijatno iskustvo u kome smo, okruženi divnom prirodom, imali priliku da se družimo sa vršnjacima sličnih interesovanja, da učimo jedni od drugih i da upoznamo i neke tradicionalnije umetničke tehnike, Milica Stevanović, učenica Škole za dizajn Bogdan Šuput u Novom Sadu.
- Boravak u Soko-gradu će mi ostati kao jedna od najlepših uspomena. Pružena mi je prilika da budem okružena prirodom i radim ono što najviše volim - slikam. Upoznala sam dosta vršnjaka, razmenjivali smo mišljenja, a kroz predavanja profesora sam naučila dosta toga o fotografiji, umetnicima, oslikavanju crkava i o zanimljivoj istoriji manastira Soko. Sve ovo me je motivisalo da ubuduće češće posećujem manastir Soko-grad, Helena Stojadinović, učenica Škole primenjenih umetnosti u Šapcu.
- Drago mi je što sam učestvovala na ovoj koloniji, ne samo zbog ukazane prilike da boravim u manastiru Soko i upoznam se sa njegovom istorijom, već i da upoznam vršnjake i profesore iz drugih umetničkih škola Srbije, da vidim druge načine rada učenika, ali i profesora i naučim ponešto novo od svakog od njih. Neizmerno sam zahvalna na ovoj prilici i nadam se da će se opet ponoviti, Ksenija Popović, učenica Škole za dizajn u Beogradu.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa