5. jul 2018.5. jul 2018.
KONCERT U SPORTSKOJ HALI „ZORKA“
POVODOM GODIŠNjICE SMRTI KOSTE ABRAŠEVIĆA

Igrali za opstanak kola

Šabački “Abrašević” ugostio zajednički koncert “Abraševića” Srbije. Gosti iz Kragujevca, Bačke Palanke i Smederevske Palanke. “Abraševići” zbog finansijske situacije brinu za opstanak
Povodom 120 godina od smrti Koste Abraševića, KUD „Abrašević“ Šabac organizovao je u Sportskoj hali „Zorka“ zajednički koncert „Abraševića“ Srbije: „Plovi, plovi, moja lađo!“
Pred šabačkom publikom su nastupila kulturno- umetnička društva pod imenom „Abrašević“ iz Kragujevca, Bačke i Smederevske Palanke i domaćin iz Šapca.
Kako je istakao predsednik UO šabačkog „Abraševića“ dr Dragan Milovanović, posle dugo vremena, šabačko kuturno-umetničko društvo okupilo još nekoliko Društava koja nose isto ime.
- UNESCO je kolo kao nacionalnu igru Srbije uvrstio u nematerijalna kulturna dobra čovečanstva, ali odnos lokalnih vlasti i države prema amaterizmu je za nas nezadovoljavajuć i mi smo odlučili da napravimo asocijaciju „Abraševića“ koja će na sebe da preuzme odgovornost za očuvanje kola. Mi smo pozvali sva kuturno-umetnička društva sa imenom Koste Abraševića, jer je on Šapčanin, istina, rođen u Ohridu kao Kosta Hristić, ali je po ocu čiji je nadimak bio Abraš dobio prezime. Živeo 19 godina sahranjen je u Šapcu, i mi se smatramo jedinim autohtonim zastupnicima njegovog imena - poručio je dr Milovanović.
Umetnički rukovodilac izvođačkog sastava iz Centra tradiconalne kulture i umetnosti „Kosta Abrašević“ Bačka Palanka Darko Maksimović zadovoljan je što se porodica „Abraševića“ ponovo okuplja. Osnovani su 1976. godine, broje 300 članova, a među brojnim sekcijama imaju folklorni ansambl, dečije grupe, narodni orkestar i baletsku dečiju grupu.
- I ranije smo bili gosti Šapca i uvek smo bili lepo dočekani, tako da je ovo samo nastavak uspešne saradnje. Najbolja saradnja i koncentracija „Abraševića“ je upravo u Srbiji, gde neka društva postoje preko 100 godina pod tim nazivom koji ih čini prepoznatljivim. Naš „Abrašević“ 42 godine nosi to ime i nema tendencije, ni želje za promenom, mada su se prefiksi društva tokom godina menjali - od radničkog, do gradskog i sada Centra za tradicionalnu kulturu i umetnost - istakao je Maksimović.
Problem im, kao i svima, predstavljaju finansije, zbog čega strahuju za opstanak. Od lokalne samouprave dobijaju 200 hiljada na godišnjem nivou, a samo troškovi struje iznose 400 hiljada dinara.
Direktorka Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Kragujevac Zorica Milošević istakla je da se kao gradska ustanova kulture finansiraju iz lokalnog budžeta. Osnovani su 1905. godine i sa šabačkim su jedan od najstarijih „Abraševića“ u zemlji. U sastavu imaju školu narodnih igara, dečiji, omladinski i prvi izvođački ansambl.
-Cilj nam je negovanje i očuvanje tradicije našeg naroda, jer znamo da jezik, tradicija i običaji čine identitet jednog naroda. Kolo je od izuzetnog značaja, jer određuje naš kulturni identitet. Ovo je naš pokušaj da se sastanu bar pet društava i da se odredi strategija kako nastupiti dalje i kako se boriti da se kulturno-umetnička društva održe. Situacija u celoj zemlji je teška i normalno je da se to odražava i na kulturno- umetnička društva. Mi smo u specifičnoj situaciji u odnosu na druge, grad nam pomaže, imamo budžet, stalno zaposlene i to je pristojna suma za plate, sredstva za tekuće održavanje, nabavku nošnje, nove koreografije - objašnjava Miloševićeva.
Umetnički rukovodilac KUD „Abrašević“ Smederevska Palanka, osnovanog 1905. godine, Bojan Antić istakao je značaj takvih susreta za osnaživanje i međusobno zbližavanje porodice društava „Abrašević“.
- Povod okupljanja je da ukažemo na veliki značaj Koste Abraševića i da se prisetimo njega i njegovog života na 120. godinu od njegove smrti. Imamo saradnju sa svim društvima koja nose ime Koste Abraševića i trudimo se da to podignemo na viši nivo, čak i formalno, i taj odnos je uvek prisniji od odnosa sa ostalim društvima koja ne nose to ime. Trudimo se da razvijamo kulturu i umetnost, pre svega našeg kraja, a onda i čitave Srbije - naveo je Antić.
Poseta Kostinom grobu
Loše vreme poremetilo je skoro sve planove koje su organizatori koncerta i druženja „Abraševića“ imali. Ipak, između dva pljuska delegacije svih prisutnih Društava posetili su grob mladog pesnika Koste Abraševića i položili cveće. Takođe, obišli su i zgradu na kojoj stoji tabla i gde piše da je u toj kući živeo, radio i umro Kosta Abrašević.
Ostaje žal što gosti nisu mogli da obiđu grad i uvere se u sve njegove lepote. Ali, ima vremena – nekom drugom prilikom.

Asocijacija „Abraševića“
Na radnom sastanku, koji je održan pre početka koncerta, rukovodstva „Abraševića“ razgovarala su o aktuelnom stanju u amaterskim društvima u Srbiji koja nose zajedničko ime, o očuvanju srpskog kola kao nematerijalne kulturne baštine čovečanstva ali i o sve bolnijim načinima finansiranja koja nisu zakonski regulisana pa su Društva prepuštena sama sebi da se dovijaju kako znaju i umeju.
Pokrenuta je inicijativa da se formira Asocijacija „Abraševića“, kojih u Srbiji ima šesnaest, a koja bi trebala da se izbori za bolji status ovih kulturno-umetničkih društava, pre svega kod resornog ministarstva ali i kod lokalnih samouprava.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa