5. jul 2018.5. jul 2018.
ODRŽANA PROMOCIJA KNjIGE
“ŠABAČKI GRAD TVRĐAVA”

Nova era u proučavanju Mačve

Promocija dugo očekivane knjige “Šabački grad tvrđava”. autora Dragoljuba Paje Milutinovića, Svetlanke Milutinović i Ivane Milutinović, održana je protekle sedmice u Narodnom muzeju u Šapcu. Znanjem i velikim trudom porodica Milutinović postala je deo istoriografije Šapca, tumačenjem nastanka pradavnog grada Mačva, pa razvojem Šabačkog grada do njihovog nastanka.
Kao rezultat višegodišnjeg multidisciplinarnog istraživanja, autori ističu da su ovom knjigom između ostalog dokazali da je drevni grad Mačva najstariji utvrđeni grad, kao i da Šabačka tvrđava nije nastala 1470. godine već mnogo ranije.
-Ovo je rezultat tridesetpetogodišnjeg rada i istraživanja. Pregledali smo gomilu postojeće već poznate literature, kao i mnoštvo dokumenata, artefakata, geografskih karata, podloga i planova grada. Za 35 godina, to su hiljade pročitanih tekstova u cilju dolaženja do saznanja do kojih smo došli. Pošto sam istoričar, bavila sam se tim delom. Suprug je arhitekta i prostorni planer, te je on sva arhitektonska znanja upotrebio, a ćerka je kao mlad stručnjak koji se bavi istorijom arhitekture pomogla u novom sistemu komunikacija – navela je Svetlanka Milutinović.
Recezenti knjige kojom počinje “nova era u proučavanju grada Šapca” su Dragoslav Dragan Mićić, Petar Savković i Obrad Ković, a o nastanku i razvoju Šabačkog grada tvrđave, istorijskim saznanjima i pokazateljima govorili su Dragoslav Dragan Mićić i Radovan Mirazović istoričar umetnosti i slikar.
– Okupili smo se na praznik Vidovdana u Hramu Šabačke Srpske kulture kako bismo promovisali još jedno kapitalno izdavačko delo Šabačkih autora i krunu višedecenijskog naučog istraživačkog rada. Voleti nauku, ispravljati neke od propusta, nedorečenosti i zabluda istraživača za Milutinoviće znači gledati u istom pravcu u kom gleda najbolji deo ljudskog roda – istakao je Radovan Mirazović, glavni i odgovorni urednik ovog književnog dela.
Grafički dizajn knjige delo je šabačko – parikog slikara i istoričara umetnosti Radovana Mirazovića, a na svetskom nivou knjigu je opremio Studio Pindžit iz Pariza.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa