5. jul 2018.5. jul 2018.
ALTER NATIVA: AROMATERAPIJA

Etarska ulja u borbi sa aknama

U borbi sa aknama koje nisu samo estetski, nego i zdravstveni problem, četiri etarska ulja daju vrhunske rezultate: čajevac, lavanda, muškantna žalfija i kleka (smreka)
Glavni uzroci pojave akni su zapušene pore, bakterije i višak sebuma. Drugi faktori, kao što su hormoni, ishrana, stres i određeni lekovi, poput kortikosteroida, pilula za kontrolu rađanja i litijuma, takođe mogu dovesti do pojave akni.
Tinejdžeri su posebno pogođeni ovim izazovom, ali nedavna istraživanja (Brazil, 2014) dokazuju da je povećana prevalencija akni kod odraslih žena.
Izvesne hemikalije i lekovi na recept mogu izazvati iritaciju i pogoršati problem. Eterična ulja poput lavande i žalfije imaju sposobnost da ublaže stres i nesanicu, kao i da uravnoteže nivo hormona.
Čajno drvo
Ulje čajnog drveta uključuju antimikrobna i antifungalna svojstva. Tretmani lica koje sadrže ulje čajnog drveta uveliko se primenjuju, a sve više su izbor kod onih koji samostalno tretiraju akne.
Istraživanja su dokazala da je ulje čajnog drveta efikasno za lečenje blagih do umerenih akni.
Upotreba: Nanesite dve do tri kapi etarskog ulja čajnog drveta na tufer i stavite ga na problematična područja. Takođe, možete napraviti tonik za lice tako što ćete nakapati čajevac u staklenu bocu sa vodom i rasprštiti na kožu.
Lavanda
O etarskom ulju lavande već smo pisali kao o prirodnom i efikasnom načinu za smanjenje stresa i anksioznosti. Takođe, ovo ulje je izvanredno za kožu zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih karakteristika. Dobar je izbor za lečenje akni, a primenjuje se i za uklanjanje tamnih fleka i ožiljaka uzrokovanih aknama.
Studija objavljena u časopisu Medicinskog udruženja Tajlanda pokazala je da ulje lavande ima opuštajući efekat. Dvadeset volontera učestvovalo je u istraživanju uticaja ulja lavande na centralni i autonomni nervni sistem. Rezultati su pokazali da je lavanda u znatnoj meri smanjila krvni pritisak, srčanu frekvenciju i temperaturu kože. Učesnici su izjavili da su opušteni i osveženi.
Studije sugerišu da su stres i akne povezani, što objašnjava činjenicu da ljudi često doživljavaju upale akni u periodu povećanog stresa i anksioznosti. Poznato je da u stresnim situacijama dolazi do pojačanog lučenja sebuma.
Upotreba: Esencijalno ulje lavande ima antibakterijska svojstva i može da se, kao retko koje eterično ulje, nanosi direktno na kožu.
Muškantna
žalfija
Važan sastojak koji je prisutan u etarskim ulju muškantne žalfije žalfije, linalil acetat, smanjuje upalu kože i deluje kao prirodni lek za akne i iritaciju kože. Takođe, reguliše lučenje sebuma, uspešno sanira bakterijske reakcije, ublažava stres i anksioznost i balansira hormone.
Stres je glavni uzrok akni kod odraslih žena jer je povezan sa povećanjem nivoa kortizola. Studija iz 2014 objavljena u časopisu “Istraživanje o fitoterapiji” pokazala je da inhalacija ovim uljem može da smanji nivo kortizola za 36 procenata. Istraživači su zaključili da muškantna žalfija ima “antidepresivni efekat, poboljšava raspoloženje i borbu protiv anksioznosti”.
Nedavna studija objavljena u jednom američkom časopisu otkrila je da je esencijalno ulje muškantne žalfije prirodno antimikrobno sredstvo. Dokazano je da ovo ulje deluje na bakterije koje dovode do infekcije kože.
Upotreba: Nakapajte pet kapi ovog ulja u difuzer i udišite kada ste pod stresom, ili patite od nesanice (oba stanja su povezana sa aknama). Da biste se rešili bakterija koje zapušavaju pore i prouzrokuje akne, nanesite jednu do tri kapi ulja od žalfije na problematična područja. Možete ga naneti direktno tuferom na kožu, ili razblažiti u jojobinom ili kokosovom ulju.
Bobice kleke
Eterično ulje bobica kleke ima jaka antibakterijska i antimikrobna svojstva, zbog čega je jedno od najpopularnijih prirodnih lekova u borbi protiv kožnih iritacija i infekcija.
Studija iz 2005. godine objavljena u “Farmaceutskom razvoju i tehnologiji” navodi da ovo “antibakterijsko ulje služi kao topikalno rešenje za akne”.
Nekolika istraživanja dokazala su da je eterično ulje kleke (smreke) moćno antibakterijsko sredstvo u borbi protiv akni, zbog specifičnih jedinjenja koje u sebi sadrži, uključujući alfa-pinen, p-cimen i beta-pinen.
Upotreba: Slično prethodnim primerima, etarsko ulje kleke može da se nakapa na tufer i nanese direktno na kožu, ili razblaženo u kokosovom, ili ulju jojobe.
NEŽELjENI EFEKTI
Ova četiri eterična ulja za akne su bezbedna i efikasna. Ukoliko imate osetljivu kožu, razblažite ih u baznom ulju pre nanošenja. Takođe, izbegavajte izlaganje direktnom sunčevom svetlu pri lečenju akni pomoću esencijalnih ulja. UV zraci mogu učiniti vašu kožu osetljivijom i dovesti do iritacije kože. Ukoliko neka od navedenih ulja izazovu iritaciju i crvenilo kože, opredelite se za lavandu, koja je najnežnija od svih.
Eterična i kokosovo ulje zajedno “rade” na “ubijanju” bakterija dok obezbeđuju hranljive materije i hidrataciju kože.
Ulje jojobe je poznato po tome što reguliše lučenje sebuma, bogato je jodom i uspešno se bori protiv bakterija.
Sredstvo za čišćenje lica
Kombinujte 1 kašičicu kokosovog ulja, 3 kašike meda, 1 kašičicu jabukovog sirćeta, 20 kapi ulje čajevog drveta i 2 kapsule probiotika.
Izmešajte sastojke, sipajte smesu u bočicu (najbolje sa tamnim staklom) i ostavite je na hladnom mestu.
Eterična ulja i kokosovo ulje zajedno “rade” na “ubijanju” bakterija dok obezbeđuju hranljive materije i hidrataciju kože.

Tretman protiv
ožiljaka
Za prirodne tretmane ožiljaka od akni, napravite pastu mešanjem sledećih sastojaka: 2 kašičice sirovog meda, 3 kapi ulja lavande, 3 kapi ulja čajevog drveta i 3 kapi tamjana. Operite i osušite lice, a zatim nanesite na lice i ostavite je sat vremena pre ispiranja.
M.Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa