12. jul 2018.12. jul 2018.
RAZVIJANjE HORTIKULTURE
GRAD ŠABAC JE U OKVIRU PROJEKTA “ROSIS FOR HORTICULTURE - rosis4H” DOBIO AUTOMOBIL

RAZVIJANjE HORTIKULTURE

Nije jedini cilj dobiti opremu. Ono što je važnije u svim projektima je da sticanje znanja. Činjenica da je Grad Šabac do sada iz Evropskih projekata povukao preko milion evra pokazuje da imamo efikasnu upravu
U okviru projekta “Rosis for horticulture – rosis4H” (“Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području”), grad Šabac dobio je automobil čije je ključeve predsednik Skuštine grada Šapca i član projektnog tima Nemanja Pajić, uručio protekle sedmice u Gradskoj kući gradonačelniku Šapca Nemanji Zelenović.
Cilj projekta je razvijanje hortikulture, gde spada i voćarstvo kao važna prekogranična poljoprivredna komponenta održivog razvoja pograničnog područja, poboljšanje konkurentnosti i podrška u programskoj oblasti kroz jačanje saradnje između institucija, klastera, obrazovnih i istraživačkih organizacija i preduzetnika sa ciljem da se zajednički razviju novi proizvodi i usluge.
Prema rečima Bojane Mladenović, načelnice Odeljenja za duštvene delatnosti, projekat “Rosis for horticulture – rosis4H” je nastavak uspešnog rojekta “Rosis , rosas, rozarum –3r”.
- Projekat sprovode Grad Šabac, srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca u saradnji sa Centrom za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko – posavska županija, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko – posavske županije, i Srednja poljoprivredna škola “Matije Antuna Reljković”, Slavonski brod. Osim automobila, Grad Šabac će dobiti i savremenu IT opremu koja će služiti za nadogradnju E platforme. Platformu će Grad nabaviti u narednom periodu, a ona podrazumeva infopult na kome će biti dostupne sve neophodne informacije kada je u pitanju poljoprivreda, hortikultura kao i ono što nas zanima najviše, a to je IPARD – istakla je Bojana Mladenović.
Kako ističe gradonačelnik Nebojša Zelenović, grad Šabac je pre nekoliko dana dobio od NALED-a i od nadležnih službi u državi priznanje da je šampion razvoja.
- Šapmioni razvoja smo i u onom segmentu koji se zove efikasna uprava. Ako imate službe u gradu koje su sposobne da sagledaju potrebe grada i da u dogovoru sa partnerima iz regiona napišu dobar projekat, rezultat je realizacija istog. Činjenica da je Grad Šabac do sada iz raznih Evropskih projekata povukao preko milion evra pokazuje da imamo efikasnu upravu i da smo zasluženo dobili to priznanje – istakao je Zelenović i zahvalio se Odeljenju za lokalno – ekonomski razvoj grada Šapca, partnerima iz poljoprivredne škole u Šapcu i prijateljima iz Hrvatske.
Nemanja Pajić izrazio je ovom prilikom zadovoljstvo što Grad Šabac i dalje pokazuje da ima kapacitet za realizaciju Evropskih projekata.
- Nije jedini cilj dobiti opremu. Ono što je važnije u svim projektima je da stičemo određena znanja. Poznato je da grad Šabac jeste grad poljoprivrede, pre svega. Kroz ove projekte omogući će se sticanje znanja, održaće se dosta radionica, a biće organizovana i studijska putovanja gde će naši poljoprivrednici posetiti Holandiju. Svi znamo da je Holandija lider u poljoprivredi – naveo je Pajić.
Projekat u ciframa
Realizacija počela 01.09.2017. godine.
Kraj projekta 31.05.2019. godine.
Ukupna vrednost projekta 564.258,22 evra.
Gradu Šapcu namenjeno 240.050,64 evra.
K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa