12. jul 2018.12. jul 2018.
Nova  snaga i  energija teatra
Milena Minja Bogavac na
čelu šabačkog pozorišta

Nova snaga i energija teatra

“Imamo velika očekivanja da se u Šapcu na jedan nov, poseban način sa Minjinim entuzijazmom i poletom desi nov život i nova energija u pozorištu i kulturnom životu našeg Grada”
Spisateljica, dramaturškinja, rediteljka, scenarista i pesnikinja Milena Minja Bogavac na sednici Skupštine grada Šapca izabrana je za vršioca dužnosti direktora Šabačkog pozorišta. Prilikom svoje prve radne posete teatru Minja je naglasila da nestrpljivo iščekuje početak nove sezone u kojoj publika može da očekuje dobre predstave sa drugačijom tematikom i da će repertoar sigurno privući pažnju Šapčana.
- Mislim da će biti sjajno raditi ovde, u planu je da se ove sezone bavimo lokal patriotskim pričama i one koje ćemo obrađivati biće sa snažnom lokalnom tematikom i univerzalnim značenjima. Važno je da se pozorište na takav način otvara i postaje značajniji kohezivni faktor u zajednici. Trenutno je Šabac mesto sa dobrom kulturnom klimom i treba ispitati šta to čini atmosferu specifičnom i drugačijom ovde, nego u drugim mestima. Veoma sam radoznala da upoznam i sve zaposlene u pozorištu. Trudiću se da angažujemo što više šabačkih umetnika, bez obzira gde se sada nalaze Volela bih kada bi neke od tehnika dokumentarnog pozorišta kojima se bavim dug niz godina, mogla da isprobam sa ansamblom, za koji sam sigurna da je sjajan. Takve stvari nisu radili i čini mi se, to će biti dobar način da se upoznamo i da ja kao neko nov u kolektivu shvatim više o istoriji i tradiciji Šabačkog pozorišta - istakla je Milena Minja Bogavac.
Na održanom sastanku i predstavljanju direktorke teatra medijima i javnosti, prisustvovali su gradonačelnik Nebojša Zelenović, dosadašnji v.d. direktora pozorišta Aleksandar Stanković i član Gradskog veća za kulturu Igor Marsenić. Prilikom susreta gradonačelnik Bogavčevoj je poželeo dobrodošlicu i uspešno rukovođenje Šabačkim pozorištem i istakao da Grad uvek rado pomaže razvoj i promociju kulture.
- Imamo velika očekivanja da se u Šapcu na jedan nov, poseban način sa Minjinim entuzijazmom i poletom desi nov život i nova energija u pozorištu i kulturnom životu našeg Grada. Zahvalio bih se i gospodinu Aleksandru Stankoviću, na uspešnom rukovođenju do sada, kao i njegovom prethodniku Zoranu Karajiću. Zaista, Šabačko pozorište jeste najbolje pozorište južno od Save i Dunava. Da bismo nastavili tako i krenuli dalje, postigli zajedno nove uspehe u onome što je sada nama nasušna potreba, a ne luksuz, a to je kultura, onda treba da svi damo neki svoj maksimum. Uveren sam da je velika budućnost i pred Minjom i pred Šabačkim pozorištem i želim im uspešan rad - naveo je Gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Milena Minja Bogavac – spisateljica, dramaturškinja, slem pesnikinja. Rođena u Beogradu, 1982. gde je diplomirala dramaturgiju, na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 1999. godine, sa rediteljkom Jelenom Bogavac vodi trupu Drama Mental Studio, u okviru koje je radila na tridesetak umetničkih projekata. Koosnivačica je nezavisne pozorišne trupe Reflektor teatar u okviru koje radi kao dramaturškinja i rediteljka.
Od 2001. godine radi u organizaciji Bitefa, na ovom festivalu dobila je priznanje za Polifonu autorku. Od 2016. članica je Upravnog odbora Bitef festivala.
Komadi su joj izvođeni, nagrađivani, uvršeni u brojne antologije i prevedeni na dvanaest svetskih jezika. Dobitnik je Sterijine nagrade 2018 za komad “Jami distrikt”, nagrada “Borislav Mihajlović – Mihiz” za dramsko stvaralaštvo, “Josip Kulundžić” za “izuzetan uspeh u oblasti pozorišta”, dve godišnje nagrade Malog pozorišta “Duško Radović”, nagrade “Anđelka Mihić” za umetničko delo koje se koristi feminističkim teorijama i nekoliko drugih.
M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa