12. jul 2018.12. jul 2018.
Kome smeta što Šabac ima najbolji bazen u Srbiji?
Gradski bazen večita inspiracija šabačkim naprednjacima za kritiku

Kome smeta što Šabac ima najbolji bazen u Srbiji?

Za građane Šapca mesto za relaksaciju, za sportiste teren za uspehe, za šabačke naprednjake trn u oku. Gradski bazen, od otvaranja 2015. godine, tema je političkog prepucavanja uz niz netačnih informacija i zlonamernih tvrdnji.
Nesporan je podatak da je bazen u Šapcu najjeftinije izgrađeni bazen u Srbiji i prvi objekat finansiran emitovanjem municipalnih obveznica, da su mu najjeftiniji troškovi održavanja i da je najbolji po nizu kriterijuma koje su ustanovili relevantni stručnjaci iz ove oblasti.
Umesto 5 miliona evra
izgradnja bazena koštala
duplo manje
Šabački bazen izgrađen je u rekordnom roku, od momenta kada su počeli radovi prošlo je samo šest meseci do otvaranja ovog, najmodernijeg, objekta u Srbiji. Način finansiranja obezbeđen je emitovanjem municipalnih obveznica u vrednosti od 400 miliona dinara.
Na kraju je šabački bazen koštao 250 miliona dinara, dok su neki proračuni i slični objekti u Srbiji vodili i do pet miliona evra.
Pored toga što je Gradski bazen najjeftinije izrađen bazen u Srbiji po metru kvadratnom vodenog ogledala, i što je izgrađen u rekordnom roku, on je i najpovoljniji za održavanje jer koristi obnovljive izvore energije. Upravo zbog takvih karakteristika, šabački bazen je postao primer dobre prakse za druge gradove u Srbiji koji pokazuju želju da primene ovaj model u svojim sredinama. Poslednji u nizu je Kragujevac.
Za izgradnju bazena Republika duguje gradu 130 miliona
dinara
Prema Ugovoru koji je Grad Šabac potpisao sa republičkim Fondom za razvoj, ukupnu vrednost izgradnje i rekonstrukcije bazena finansiraju Grad i Republika po pola. Međutim, Republika odbija da isplati 130 miliona dinara koje je trebalo da uloži u rekonstrukciju bazena. Zbog toga je Grad Šabac tužio Republiku.
Ostatak novca od municipalnih obveznica uložen u rekonstrukciju trga i zamenu rasvete
Grad Šabac je emitovao municipalne obveznice u vrednosti od 400 milona dinara, bazen je koštao 250 miliona dinara, a o ulaganju ostatka novca odlučila je Skupština grada Šapca. Ista ona u kojoj sede i odbornici Srpske napredne stranke koji izmišljaju, kleveću i dovode građane Šapca u zabludu.
Skupština je tada odlučila da se ostatak novca uloži u rekonstrukciju trga i zamenu živinih sijalica novom led rasvetom.
Zamenjeno je 4700 neekoloških živinih sijalica novom i ekonomičnom led rasvetom, koja će Šapcu u samo prvih godinu dana ušedeti za struju blizu 23 miliona dinara. Tako će praktično investicija sama sebe otplatiti za godinu i po dana.
Šabac – grad bez neplivača
Kada je otvaran Gradski bazen cilj je bio jasan, da Šabac postane grad bez neplivača, i da bazen pomogne u promociji zdravih stilova života, plivanja i vaterpola, a tri godine kasnije ovo su neki od najznačajnijih rezulata: Više od 3000 đaka prošlo je obuku za neplivače. Pored 600 mališana Vaterpolo kluba koji gotovo svakodnevno koriste bazen, u rezervisanim terminima trenira i 400 mališana iz drugih klubova. Brojni Šapčani svoje slobodno vreme koriste za rekreaciju baš na Gradskom bazenu. Vaterpolo klub ostvaruje istorijske uspehe. U sezoni koja je iza nas obezbeđena je Regionalna A1 liga, igrano je finale Kupa Srbije, osvojeno je treće mesto u prvenstvu i tako su izborene kvalifikacije za Ligu šampiona.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa