Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(12. јул 2018.)
У Србији од почетка године 20 нових наркотика

Смртоноснији него сви претходни

Од почетка године у Србији се појавило чак 20 нових дрога, а неке од њих могу да убију после само једне или две дозе, упозорава министар здравља Златибор Лончар. Он наглашава да су наркотици, који су стигли у нашу земљу у последњих шест месеци, смртоноснији него сви претходни.
Међу новим дрогама убедљиво је најопаснији “ред бул” екстази, за који се сумња да је у последњих месец дана однео чак четири живота у Србији. Ништа мање смртоносан није ни “пинки” осам пута јачи од хероина, као и ДМТ и пентотал.
Све ове дроге углавном су прављене на бази синтетичких канабионида или амфетамина и остављају тешке последице на организам.
Министар здравља Златибор Лончар, који ће бити на челу новоформиране Комисије Владе Србије за борбу против наркоманије, напомиње да у нашој земљи постоји на црном тржишту чак 360 психоактивних супстанци!
- Резултати међународне лабораторије који се редовно проверавају јасно су показали да је у Србију у последњих шест месеци стигло чак 20 потпуно нових дрога. Посебно забрињава то што је дрога која сада долази код нас много опасније и смртоноснија од сваке претходне. Довољна је једна или две дозе да се изгуби живот. Нажалост, данас је у Србији међу младима постала пракса да се наркотици узимају како би се ушло у неко друштво. Једноставно то је сада нека нова врста моде - упозорио је Лончар и додао:
- Морамо да радимо брзо и ефикасно, јер се овде ради о питању живота или смрти. Зато у овај проблем морамо да се укључимо сви, поред чланова Владе, морају да нам помогну и медији и родитељи и сама деца. Она ће на посебан телефон, који ћемо увести, пријављивати дилере дроге и оне који користе дрогу.
Полицијски стручњак и члан Међународног борда директора за борбу против наркоманије Марко Ницовић, потврђујући речи министра Лончара, каже да дроге у последње време стижу у Србију представљају појачане и опасније варијанте већ постојећих наркотика.
- Међу ових 20 нових дрога издвајају се метамфетамини, четири врсте екстазија међу којима је и “ред бул” екстази. Ту су и ДМТ, пентотал, дрога за силовање, ако и низ синтетичких канабионида. Нажалост, постоје подаци и о присуству још две ужасне дроге у нашој земљи, крокодила, који ствара живе ране по телу, и “пинкија” који је осам пута јачио од хероина - упозорава Ницовић.

Извор: Тањуг

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa