12. jul 2018.12. jul 2018.
U Srbiji od početka godine 20 novih narkotika

Smrtonosniji nego svi prethodni

Od početka godine u Srbiji se pojavilo čak 20 novih droga, a neke od njih mogu da ubiju posle samo jedne ili dve doze, upozorava ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On naglašava da su narkotici, koji su stigli u našu zemlju u poslednjih šest meseci, smrtonosniji nego svi prethodni.
Među novim drogama ubedljivo je najopasniji “red bul” ekstazi, za koji se sumnja da je u poslednjih mesec dana odneo čak četiri života u Srbiji. Ništa manje smrtonosan nije ni “pinki” osam puta jači od heroina, kao i DMT i pentotal.
Sve ove droge uglavnom su pravljene na bazi sintetičkih kanabionida ili amfetamina i ostavljaju teške posledice na organizam.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji će biti na čelu novoformirane Komisije Vlade Srbije za borbu protiv narkomanije, napominje da u našoj zemlji postoji na crnom tržištu čak 360 psihoaktivnih supstanci!
- Rezultati međunarodne laboratorije koji se redovno proveravaju jasno su pokazali da je u Srbiju u poslednjih šest meseci stiglo čak 20 potpuno novih droga. Posebno zabrinjava to što je droga koja sada dolazi kod nas mnogo opasnije i smrtonosnija od svake prethodne. Dovoljna je jedna ili dve doze da se izgubi život. Nažalost, danas je u Srbiji među mladima postala praksa da se narkotici uzimaju kako bi se ušlo u neko društvo. Jednostavno to je sada neka nova vrsta mode - upozorio je Lončar i dodao:
- Moramo da radimo brzo i efikasno, jer se ovde radi o pitanju života ili smrti. Zato u ovaj problem moramo da se uključimo svi, pored članova Vlade, moraju da nam pomognu i mediji i roditelji i sama deca. Ona će na poseban telefon, koji ćemo uvesti, prijavljivati dilere droge i one koji koriste drogu.
Policijski stručnjak i član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkomanije Marko Nicović, potvrđujući reči ministra Lončara, kaže da droge u poslednje vreme stižu u Srbiju predstavljaju pojačane i opasnije varijante već postojećih narkotika.
- Među ovih 20 novih droga izdvajaju se metamfetamini, četiri vrste ekstazija među kojima je i “red bul” ekstazi. Tu su i DMT, pentotal, droga za silovanje, ako i niz sintetičkih kanabionida. Nažalost, postoje podaci i o prisustvu još dve užasne droge u našoj zemlji, krokodila, koji stvara žive rane po telu, i “pinkija” koji je osam puta jačio od heroina - upozorava Nicović.

Izvor: Tanjug

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa