12. jul 2018.12. jul 2018.
MINISTAR NEDIMOVIĆ

Državne subvencije za osiguranje sa 40 na 70 odsto

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će država povećati subvencije za osiguranje proizvodnje sa sadašnjih 40 na 70 odsto. Reč je o područjima koja su najugroženija vremenskim nepogodama, kako bi stimulisala poljoprivrednike da u većoj meri osiguraju svoje useve.
Nedimović je za RTS rekao da su poslednje vremenske nepogode pogodile 21 lokalnu samupravu i da je vlada donela zaključak o dodeli pomoći.
„Prvi program za objekte za – kuće, stambene objekte koji su oštećeni je donet, to je od 120.000 do 600.000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja, država će dati podršku. Sad ćemo izaći sa poljoprivrednim zemljištem, objektima javne infrastrukture“, rekao je Nedimović.
On je ocenio da država treba da uradi mnogo više na edukaciji poljoprivrednika, kako bi oni u većoj meri koristili osiguranje zbog štete koju im nanose vremenske nepogode.
„Država daje 40 odsto premije osiguranja, a sada će da ide korak dalje. Za ona područja za koja sa RHMZ procenimo da je bilo mnogo štete u poslednjih nekoliko godina, mi ćemo da povećamo tu subvenciju na 70 odsto. Ako to nije dovoljno, ne znam onda šta jeste“, naveo je Nedimović.
Govoreći o korišćenju sredstava iz IPARD fondova, Nedimović je kazao da je do sada stiglo 504 apikacija poljoprivrednika i da je do sada obrađeno 10 zahteva.
Prema njegovim rečima do kraja godine biće raspisana još četiri konkursa za IPARD fondove u okviru kojih je za naredne tri godine opredeljeno 400 miliona evra bespovratne pomoći.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa