12. jul 2018.12. jul 2018.
ODELjENjE ZA POLjOPRIVREDU

RASPISAN KONKURS ZA OSEMENjAVANjE

Protekle sedmice načelnik Odeljenja za poljoprivredu Dušan Lazić, posetio je imanje poljoprivrednika Dragana Đurića na Mišaru, povodom najave podsticajnih mera Odeljenja za poljoprivredu. Odeljenje za poljoprvredu raspisalo je konkurs za veštačko osemenjavanje krava, a s tim u vezi, počelo je i besplatno osemenjavanje krmača na teritoriji Grada Šapca.
-Krmače najviše podležu ovom načinu osemenjavanja, a postoje mnoge prednosti u odnosu na prirodan prirast. Smanjuje se stres kod životinja, obezbeđuje se dosta kvalitetnije seme, a kvalitet mesa je bolji. Grad Šabac je preko Direkcije za poljoprivredu izdvojio deset miliona dinara za ovu namenu i nastojimo da pružamo i u narednom periodu bilo kakav vid pomoći našim poljoprivrednicima – istakao je Dušan Lazić.
Uslovi su da domaćin ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo i da su životinje obeležene. Meštanin Dragan Đurić se ozbiljno bavi ovom proizvodnjom , ima 56 krmača, a zadnjih par godina koristi ovaj vid osemenjavanja.
-Pomoć ljudi iz Direkcije za poljoprivredu je jako ozbiljna stvar s obzirom na to da smo svi mi mali proizvođači, a osemenjavanje je skupo. Prošle godine sam osemenjavao četrdesetak krmača, a jedini problem je bio što je jedna doza semena prilično mala. Trebalo bi da bude bar dve doze, tako da se nadam da će to u budućnosti tako i biti. Iskustva su dosta dobra jer ima dosta prednosti kao što je zdraviji zapat i sprečava se širenje polno prenosivih bolesti – istakao je Dragan Đurić.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa