12. jul 2018.12. jul 2018.
Šabačke konjičke svečanosti 21. i 22. jula

Druga decenija kraljevog memorijala u Šapcu

Dvodnevni praznik galopskog sporta redovno okupi veliki broj poklonika i ljubitelja, a među deset trka i ove godine, najvažnija i najprestižnija je Memorijal kralja Aleksandra – okršaj iskusnih galopera na distanci dugoj 2.400 metara
“Šabac brani čast konjičkog sporta Srbije” godinama već poručuju dobro upućeni u prilike u ovom sportu. Tako na Šabačkom hipodromu treniraju neki od najboljih galopera iz Srbije i regiona, rade najupešniji treneri, među kojima i višestruki osvajači Srpskog galopskog derbija Bojan Šendeković i Dule Pajić, Šabački hipodrom ostaje najposećeniji sportski objekat, a ljubitelji konjarstva iz Šapca i Mačve bodre svoje favorite na ovom i svim drugim trkalištima u Srbiji i regionu, što Šabac izdvaja na mapi ovog sporta ne samo u Srbiji, već i u okruženju.
Dve nedelje posle najvažnijeg trogodačkog okršaja – 96. Srpskog galopskog derbija – koji je, na hipodromu kraj Careve ćuprije, dobila omica Miss Mazzie, beogradske štale “Mladenović” u fantastičnoj trci start-cilj, u Šapcu će se okupiti najbrži galoperi sa ovog područja na Šabačkim konjičkim svečanostima, koje se sedmi put organizuju na “mestu dobrih susreta”, kako nazivaju šabačko trkalište.
Dvodnevni praznik galopskog sporta redovno okupi veliki broj poklonika i ljubitelja, a među deset trka i ove godine, najvažnija i najprestižnija je Memorijal kralja Aleksandra – okršaj iskusnih galopera na distanci dugoj 2.400 metara.
Ova trka u Šapcu se trči od 2008. godine, a prvu deceniju njenog trajanja u Šapcu obeležili su trostruki trijumfi vlasnik, trenera i jahača. Najuspešnije grlo je Sammy’s Njarrrior, koji je prvi na cilju bio u poslednje dve godine. Među vlasnicima, čak tri pehara otišla su u štalu “Intergaj” iz Bijeljine Slobodana Jovanovića, za dve pobede Sammy’s Njarrrior-a i trijumf Golden Journey-a. Tri trijumfa zabeležili su i treneri Gabor Maronka – dve pobede grla Sammy’s Njarrrior i trijumf Golden Journey, Miroslav Kolar, za trijumfe Artista, Nouvelle Rock i Tahira Šestog. a najuspešniji među džokejima bio je Đorđe Perović, u sedlu grla Dr Gile, Tahir Šesti i Sammy’s Njarrrior.
Memorijal kralja Aleksandra trči se u nedelju, 22. jula, a svečanosti će galopskim nadmetanjima početi dan ranije, 21. jula, u subotu. Prema najavama organizatora, KK “Džokej klub” i Turističke organizacije grada Šapca, na Šabačkom hipodromu, biće priređen i bogat program – biraće se najšarmantnija dama, takmičiće se zaprege, veštinu će prikazati i najmlađi voltižeri škole jahanja šabačkog kluba... Da li će se pehar i lovor najprestižnije među velikim trkama vratiti na Šabački hipodrom ili će sreća i spremnost biti i ove godine na strani gostiju ostaje da se vidi, kada se, po jedanaesti put na šabačkoj travi, otvori start mašina Memorijala kralja Aleksandra.
Trka za slavu, istoriju i kraljev lovor prvi put je održana 1. septembra u Beogradu, u “slavu viteškog kralja ujedinitelja Aleksandra”. Prvi pobednik ove trke bio je Great Hope, Milana Borote, sa Bečlijom Arturom Denegerom u sedlu. Trka je menjala naziv, distancu, pa i mesto održavanja, deleći sudbinu zemlje i naroda, gašena je, pa se ponovo rađala. Tako je 1955. godine promovisana prvi put kao Trka za pehar predsednika Republike, osamdesetih je bila trka za Pehar maršala Tita, devedesetih Kup YU, a Memorijal kralja Aleksandra je zvanični naziv trke od 2001. godine.
U Šapcu se trči od 2008. godine, kada je prvi lovor na šabačkoj stazi osvojio Distant Charm, Štale “Potkovica-Spaija”, trener Anđa Mihajlovski, džokej Darko Filipović, 2:29,8.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa