12. jul 2018.12. jul 2018.
Biciklom od Malmea do Badovinaca
PODUHVAT MLADOG MAČVANINA MILUTINA ERDEVIČKOG

Biciklom od Malmea do Badovinaca

Prešavši hiljadu i po kilometara na omiljenom dvotočkašu, video različite predele i ljude. U Češkoj lepa konobarica, a u Austriji doživeo saobraćajni udes. Ostalo kao draga uspomena. U rodnom selu, na “Pavlovića mostu”, čekali roditelji i prijatelji
Podvig vredan pažnje, izveo je pre nekoliko dana mladi Milutin Erdevički(25) iz Badovinaca, prešavši biciklom hiljadu i po kilometara od Malmea u Švedskoj, gde radi u fabrici automobila, do Badovinaca, kraj Drine, gde je rođen. Svi su na njega bili ponosni kada je posle deset dana puta (vožnje bicikla) stigao do “Pavlovića mosta” na Drini u najvećem mačvanskom selu. Srećni roditelji i brojna rodbina priredili su mu svečani doček. Susret na mostu koji spaja mačvansku i semberijsku ravnicu bio je veoma srdačan.
Milutin je i ranije dolazio kući, uglavnom leti, nekim uobičajenim, bržim prevozom( automibil, autobus, avion... ) Ovog puta iz radoznalosti, pre svega odlučio se za bicikl.
Posle svega što je na dugom putu kroz više država doživeo izuzetno je zadovoljan. Kaže da je sve to imalo i solidnu cenu ( skoro kao jedno letovanje u nekom super luksuznom i skupom odmaralištu) ali ovo avanturističko putovanje biciklom, kaže da je teško uporediti sa svim drugim.
- U Češkoj sam upoznao jednu prelepu konobaricu u jednom lokalu. U Austriji sam biciklom naleteo na neki automobil ali sve je bilo bez težih posledica. Predeli kroz koje sam prošao su fantastični i to se ničim ne može platiti, bez obzira što je bilo dosta naporno, a na nekim deonicama sam morao da guram bicikl pored sebe. Ne mogu opisati osećaj kada sam prešao našu granicu i krenuo, nekako brže kući, bez predaha i odmora, vozio sam non-stop, kaže Milutin.
Njegovoj sreći nije bilo kraja, kada mu se posle hiljadu i više kilometara vožnje bicikla, koji je pazario u Švedskoj za 900. eura, ukazao “Pavlovića most” na Drini, u selu gde je rođen i proveo mladost.
Milutin je pre nekoliko godina završio FON u Beogradu. U Švedsku je otišao “tražeći svoju sreću”. Nije, kaže zažalio. Radi puno ali i plata je solidna. U Srbiji mu žive roditelji. Ima još dve starije sestre. Čim je stigao ( na letovanje u Srbiju), odmah sutradan priključio se “biciklijadi”, koju je Udruženje “Eko Drina”, organizovalo u okviru manifestacije “Ivanjdanski dani” u Badovincima. Među 50. ostalih učesnika, ponovo je vozio bicikl, oko 15. kilometara ulicama rodnog sela.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa