12. jul 2018.12. jul 2018.
Obeležena godišnjica ustanka
BELA CRKVA – CENTAR USTANKA

Obeležena godišnjica ustanka

Koliko je bio žestok početak Drugog svetskog rata vidi se i po tome kako je Hitler u prvoj polovini 1941. godine okupirao skoro celu Evropu. U takvoj brzoj okupaciji mnoge države nisu uspele da se brzo snađu, i da organizuju svoj otpor okupatoru. Jedina zemlja u Evropi, bivša Jugoslavija i naročito Srbija u njoj, nisu se dale tako lako pokoriti. Na sve strane, u organizaciju KPJ, odmah su počeli da niču ustanci, posle Srbije u Crnoj Gori, zatim u Hrvatskoj, BiH pa u Sloveniji i na kraju u Makedoniji. Prvo je bila gerilska borba a zatim su osnovane veće partizanske jedinice. Neprijatelj je napadan na svakom mestu. Na ovako brz i žestok otpor jednog malog naroda okupator je, da bi “urazumio buntovnike”, uveo nezapamćenu odmazdu – za jednog ubijenog Nemca streljano je sto Srba, za ranjenog pedeset. To je važilo samo za Srbe.
A sve je počelo 7. jula 1941. godine, na Ivanjdan, u Beloj Crkvi, opština Krupanj. Posle Žikicinog pucnja iskra borbe za slobodu brzo se širila, naročito u Srbiji gde su ubrzo osnovana tri partizanska obreda, jedan u Mačvi.
U toj nemilosrdnoj borbi mnogi borci i rodoljubi dali su svoje živote da bi u četvorogodišnjem ratu pobedili okupatora i izvojevali slobodu koju danas imamo.
Za odavanje priznanja prekaljenom španskom borcu Žikici, njegovim drugovima i svim borcima Drugog svetskog rata, narod Srbije organizuje sake godine sedmog jula sećanje i svečano odavanje pošte svim izginulim borcima za slobodu u Beloj Crkvi, ispod istorijske lipe. Svečanost je na državnom nivou. Na svečanost dolazi po nekoliko stotina građana Srbije da polože vence, da odaju poštu, da se još jednom sete svih boraca izginulih u ratu. Pored odabranih govornika priređuje se i kulturno umetnički program sa tematikom iz rata.
Ovogodišnje obeležavanje 77. godišnjice početka Drugog svetskog rata u ovom delu Evrope bilo je, čini se, do sada najsrdačnije i najsvečanije.
Sve je počelo državnom himnom, zatim je ispred opštine Krupanj Dragoslav Štefanik, biranim rečima pozdravio sve prisutne na svečanosti i ukratko podsetio na ratne prilike u ovom kraju u vreme početka ustanka.
U ime Vlade Srbije o sedmom julu i njegovom značaju govorio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević, i dobio zaslužen aplauz. U ime boračke organizacije Srbije, jedne od najvećih u Evropi, na ovoj svečanosti profesorski je govorio član republičkog odbora, profesor Željko Zirojević.
Ove godine zabavni deo ostaće mnogima u veoma dobrom sećanju. Glumac Lepomir Ivković i operski pevač Oliver Njego recitacijama i pesmama iz rata oduševili su sve prisutne. Sve je bilo za nezaborav. U okviru ovog dela učestvovala je i folklorna sekcija Biblioteke “Politika” iz Krupnja.
Na svečanosti, kao i svih do sada, u zajedničkoj organizaciji GO SUBNOR i Udruženja vojnih penzionera bilo je preko pedeset Šapčana. U delagaciji koja je položila venac bili su: Vlada Ninković, Đorđe Momčilović i Dragorad Gladović. Svečanost je završena druženjem i veseljem u Klubu penzionera u Loznici.

S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa