12. jul 2018.12. jul 2018.
Narodni Muzej u Šapcu
predstavio plan aktivnosti

Vizija razvoja kulture u Šapcu

U Narodnom muzeju Šabac na konferenciji za medije predstavljeni su dosadašnji rezultati rada, na promociji stalne postavke „Šabački vremeplov - baština za budućnost“ i Muzeja šabačkih Jevreja, kao i planovi za naredne projekte. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo je rad ove ustanove kulture i odobrilo 2.100.000 dinara za realizaciju multimedijalnih sadržaja u Muzeju šabačkih Jevreja, arheološko istraživanje lokaliteta u Desiću i konzervaciju predmeta iz stalne postavke. Za zaštitu, konzervaciju i restauraciju predmeta iz arheološke, etnološke i zbirke istorije umetnosti opredeljeno je 400 000 dinara. Muzej ne poseduje konzervatorsko odeljene i novac koji dobije od Ministarstva za restauraciju predmeta veoma je značajan. Nov sjaj dobiće dve umetničke slike iz stalne postavke, kao i četiri tekstilna predmeta iz etnološke.
Ministrastvo je odoborilo 200.000 dinara za izložbu „Nemojte nas zaboraviti“, koja sadrži slike Riste Marjanovića, biće predstavljena u Parizu u Srpskom kulturnom centru. Gostovanjem u Francuskoj, Muzej će zaokružiti stogodišnjicu obležavanja od završetka Prvog svetskog rata.
Muzej neguje tradicionalan koncept izlaganja i prezentacije umetničko-istorijskog nasleđa i baštine šabačkog kraja koji kombinuje sa savremenim načinom. O ovome svedoče i novine u predstavljanju nove stalne postavke posetiocima.
- Po načinu izlaganja i muzejske prezentacije eksponata, ovo je jedinstven muzej u Srbiji. Prilikom posete drugim muzejima uvideli smo da je njihov rad zasnovan na tradicionalnim, klasičnim izlaganjima. Muzej savremene umetnosti je drugačije koncipiran, oni su kao i mi iskoristili prednosti savremenih tehnologija da predstave svoje eksponate na najbolji način. Kombinovanjem klasičnog načina izlaganja i multimedijalnih sredstava prezentacije postigli sasvim nov utisak i izgled. Postavka govori o istorijatu razvoja života na teritoriji grada Šapca i bliže okoline od praistorije pa sve do današnjih dana. Akcenat je na Malom Parizu, na zlatnom dobu grada u vreme Jevrema Obrenovića. Takođe, veoma zanimljiv deo postavke nosi naziv „Šarenica“, gde se najmlađi sugrađani mogu upoznati sa bogatom narodnom tradicijom našeg kraja i iz muzejske perspektive videti kako izgleda tradicionalni šabački vašar - navela je kustos istoričar Svetlanka Milutinović.
Direktor Muzeja Marko Bingulac u svom obraćanju novinarima naglasio je da su vrata Muzeja uvek otvorena za sve one koji žele da saznaju više o istoriji grada Šapca, njegovom kulturnom bogatstvu i pogledaju bogatu zbirku predmeta iz postavke „Šabački vremeplov - baština za budućnost“.
- Želimo da prezentujemo i približimo rad Muzeja i našu stalnu postavku sugrađanima, široj javnosti, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Naš rad je veoma poznat i podržan od strane Ministarstva kulture, tako da smo i ove godine dobili značajna sredstva za naše projekte u iznosu od 2.400.000 dinara. Naš rad, kao i razvoj kulture u gradu bi bio nezamisliv, bez finansijske podrške Gradske uprave grada Šapca - istakao je Bingulac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa