12. jul 2018.12. jul 2018.
NA VRHOVIMA PRSTIJU  DO SNOVA
PRVA ŠAPČANKA U VIŠOJ BALETSKOJ ŠKOLI “LUJO DAVIČO”

NA VRHOVIMA PRSTIJU DO SNOVA

Pisali smo već o Tari, ali ne postoje reči koje mogu opisati njen let. Zvezde su je odabrale da joj poklone dar koji imaju samo retki. Tara je balet, igra i pokret. Dok prkosi gravitaciji ostvaruje svoje snove
Čini se da je Tara prohodala na vrhovima prstiju. Balet je bio njena omiljena igra. Prve, a i mnoge kasnije baletske korake načinila je u svojoj sobi. Praktično samouka osvajala je prva mesta na svim takmičenjima na kojima se pojavila. Dok su njene vršnjakinje maštale o „Zvezdama Granda“ Tara je sanjala neke mnogo ozbiljnije scene.
Tara Cvetković je prva Šapčanka koja je završila osnovnu Baletsku školu „Lujo Davičo“. Takođe je prva Šapčanka koja je upisala viši stepen ove škole, sa još samo 11 devojčica.
Zbog ogromnog talenta dozvolili su joj da osnovnu baletsku školu u Beogradu završi vanredno, da bi uporedo mogla u Šapcu da pohađa OŠ „Nikolaj Velimirović“. Česti, ponekad svakodnevni odlasci u Beograd bili su iscrpljujući, ali je Tara sve zaboravljala kada uđe u salu za igru. Istovremeno, u redovnoj školi bila je odličan đak.
Polagala je i redovan maturski ispit i odlično ga uradila.
-Veterinarski tehničar mi je bio prvi smer na listi želja. Pomaganje životinjama je jedino što me interesuje uz balet, kaže Tara dok mazi Tviti, mešanca kog je nedavno pronašla na Starom Gradu i povela sa sobom kući.
Nedostajao je novac. Nedostajao je prostor. Nedostajao je profesionalni učitelj... Ali je uvek postojao san. Falilo je svega sem želje i ljubavi.
-Nikada nisam pomislila da odustanem. Usredsredila sam se na ono što želim da ostvarim, više nego na ono što me je u tome sprečavalo, kaže Tara.
Podršku je imala od najbližih. Majka Biljana, od koje je Tara nasledila ljubav ka baletu, svakodnevno je uklapala odlaske u Beograd sa poslom u vrtiću.
Dan kada je završila nižu baletsku školu odneo joj je voljenu Tesu, psa koji joj je godinama bio najverniji prijatelj. Dodatni stres bilo je i gotovo mesec dana neizvesnosti koliko je prošlo od polaganja prijemnog za višu školu do trenutka kada je saznala da je primljena, na sam dan upisa.
-Govorili su da ne bih trebala da brinem, ali da ipak polažem maturske ispite za drugu srednju školu. Ništa nam nisu javljali. Dva dana pred upis shvatile smo da mi treba i lekarski pregled i kada sam videla šta sve treba na njemu da se uradi pomislila sam da nema šanse sve da stignemo. Ipak, divni ljudi u Domu zdravlja su mi sve to obavili preko reda. Nikada nisu radili pregled balerine i rekli su mi da je teži od pregleda za pilote. Mnogo sam im zahvalna što su imali razumevanja za mene, kaže Tara.
Sledeći korak je preseljenje u Beograd. Finansije su i dalje taman oblak na Tarinom nebu. Nadaju se nekoj stipendiji. Krediti su odavno već ispodizani. Ipak, neće ova „sitnica“ pokvartiti Tarinu sreću.
-Presrećna sam. Konačno sam ostvarila san za koji sam se borila godinama. Upisala sam ono što neizmerno volim i želim. Da sam ostala ovde i upisala nešto drugo ne bih bila ovoliko srećna. Sada ću imati priliku da se usavršavam. Nastupaću u pozorištima, Bitefu. Još nisam sigurna šta je sve predamnom, ali jedva čekam, ističe Tara.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa