12. jul 2018.12. jul 2018.
Potvrda visokih dometa
PRVO IZVOĐENjE POZORIŠNE PREDSTAVE “NA PUČINI”, AMATERSKOG POZORIŠTA “JANKO VESELINOVIĆ” U BOGATIĆU

Potvrda visokih dometa

Mačvanski pozorišni stvaraoci nastavili putem koji su trasirali njihovi predhodnici
Premijerom pozorišne predstave “Na pučini” po tekstu Slavomira Mrožeka u režiji Ivana Tomaševića, koju je prošlog četvrtka izvelo Amatersko pozorište “Janko Veselinović” u Bogatiću, dramski amateri ove varošice, potvrdili su visok renome, koji uživaju u amaterskom pozorišnom životu Srbije. To se gotovo sigurno može reći, već samim izborom teksta koji je veoma angažovan i prati savremene tokove života, pokušavajući da registruje, odgonetne i preporuči ponašanje ljudi u apsurdnoj situaciji egzistencijalnog bitisanja.
Tako tri izgladnela brodolomnika, razmišljajući kako da prežive na pučini, bez hrane, dolaze na ideju da jednog od njih pojedu. Problem nastaje kad treba odlučiti, ko to da bude.
Pisac gradeći njihove likove u često komičnim situacijama, uz izuzetno dobar muzički izbor neskriva svoj utisak da demokratija nije uspela, a diktatura se ne prihvata. S tim u vezi kroz predstavu su prožete teme naše svakodnevnice, od izbora i glasanja, do predstavljanja kandidata i svega onoga čemu smo izloženi pod plaštom demokratije . Autor teksta u jednom trenutku poseže i za nihilističkom filozofijom života, poručujući da je čovek čoveku vuk.
U takvoj situaciji dobro su se snašli: Branislav Ković, Miroslav Perić, Miloš Jurišić, Jelica Đonlić, Zvonko Komordžić, Damir Vučetić i Slaviša Dražić, glumci ovog proslavljenog amaterskog pozorišnog ansambla, duge i uspešne prošlosti. U pomenutoj predstavi, izborom glumaca, učinjen je dobar spoj mladosti i iskustva, što je odmah bio dobar potez. Uostalom to je najbolje ocenila ovdašnja pozorišna publika, dugim aplauzom, na kraju predstave, upućenom, delom glumcima u predstavi, a delom nedavno preminulom doajenu mačvanske amaterske pozorišne scene Ninku Kovačeviću, koji je više od pola veka svog života, posvetio “daskama koje život znače”. Ovom prilikom odata mu je počast.
Za primer i pohvalu su osvojene nagrade i priznanja pozorišta i glumaca u više dosadašnjih predstava, na festivalima i smotrama amaterskog pozorišnog stvaralaštva širom Srbije.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa