Info

19. jul 2018.19. jul 2018.
Predstavljen model potisne kanalizacije
DELEGACIJA IZ DANSKE U ŠABAČKOM VODOVODU

Predstavljen model potisne kanalizacije

Cilj Javno-komunalnog preduzeća “Vodovod Šabac” je da što veći broj naših sugrađana priključi na kanalizacionu mrežu po najpovoljnijim uslovima - izjavila je Daniela Lovrin Gavrilović povodom sastanka koji održan u ovom preduzeću sa predstavnicima iz Danske.
Sastanku su prisustvovali članovi Stručne komisije koju čine predstavnici Grada Šapca, Javno komunalnog preduzeća Toplana i Javno komunalnog preduzeća Vodovod. Reč je o razmeni iskustava u oblasti novih tehnologija i njihovoj primeni u okviru širenja vodovodne i kanalizacione mreže po najpovoljnijim uslovima za građane Šapca. Stručna komisija će nova saznanja i iskustava, kao primere dobre prakse, realizovati i primeniti na teritoriji grada.
- Proširenje kanalizacione mreže zahteva značajna finansijska sredstva, kako za Vodovod tako i za građane. Zbog toga se trudimo da pronađemo najbolje tehničko rešenje i najbolji finansijski model po kojem bi sugrađani mogli da se priključe na kanalizacionu mrežu. Upravo zbog toga, primili smo jednu delegaciju iz Danske koja nam nudi novo tehničko rešenje, do sada retko primenjivano kod nas u zemlji - tzv. potisna kanalizacija sa idejom da bi troškovi priključenja i izgradnje kanalizacione mreže mogli da budu značajno manji od troškova koji podrazumevaju izgradnju gravitacione kanalizacije koja dominira u našem gradu - rekla je direktorka Vodovoda.
Ona je podsetila da je krajem godine delegacija Vodovoda, upravo u nameri i želji da se omogući što jeftinije priključenje na kanalizaciju, krajem prošle godine posetili Sloveniju. Tom prilikom je ponuđeno i prezentovano novo i do sada neprimenjeno tehničko rešenje u vidu vakumske kanalizacije koje može da bude značajno jeftinije od gravitacione s obzirom da je u nekim delovima našeg grada takvo rešenje jedino i moguće s obzirom na na konfiguraciju terena.
- Pronalaženjem adekvatnog načina za proširenje kanalizacione mreže ispunjavamo obavezu prema građanima našeg grada, ali i omogućavamo zdrav život za buduće generacije - dodala je Lovrin Gavrilović.
Uskoro mreža i u ulici Travnice
- Privodimo kraju radove na izgradnji kanalizacione mreže u ulici Carice Milice u Majuru, i počeli su pripremni radovi u ulici Travnice. Koristim priliku da se našim sugrađanima koji žive u toj ulici zahvalim na strpljenju i na poverenju. Očekujem da će za koji dan započeti građevinski radovi i da će za nekih mesec dana naši sugrađani i u toj ulici dobiti kanalizaciju. Posle tih radova, nastavljamo izgradnju vodovodne mreže u Prnjavoru, u ulici Kralja Aleksandra, a zatim i širenje kanalizacione mreže u ulici Tabanovačka. Time privodimo kraju ovu poslovnu godinu na obostrano zadovoljstvo, nadam se, i našeg preduzeća i naših sugrađana - naglašava Lovrin Gavrilović.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa