19. jul 2018.19. jul 2018.
Projekat vredan  devet miliona evra
POČELA REKONSTRUKCIJA NASIPA NA SAVI I DRINI

Projekat vredan devet miliona evra

Rekonstrukcija nasipa duž Save i Drine, u ukupnoj dužini od 16,1 km, zvanično je počela u utorak. Projekat „Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine“ u iznosu od oko 9 miliona evra finansira se iz IPA fondova EU. Planirani rok za završetak radova je februar 2020. godine.
Početku radova prisustvovali su ambasador Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac, predstavnici svih partnera u projektu, a njih je u ime grada Šapca ugostio zamenik radonačelnika Dušan Kostadinović.
Prezentacija projekta obavljena je u Dunjića kući, a tom prilikom prikazan je i film o poplavama 2014. godine. Nakon toga gosti su obišli lokaciju „Sava park“, a potom i crpnu stanicu „Kalenića Ravenica“ gde su radovi na nasipu i započeti.
Sistem je onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika, zato smo srećni što možemo da pomognemo da najslabije karike ojačaju. Bolje dati jedan evro za prevenciju nego osam evra za eliminisanje štete. Taj odnos pokazuje koliko je prevencija bitna, naglasio je ambasador Fabrici i podsetio da je Evropska unija učestvovala u različitim projektima rekonstrukcije nakon poplava.
-Mi u Evropskoj uniji smo srećni što smo mogli da budemo partner Srbiji u ovom velikom poduhvatu rekonstrukcije i obnove, ali i prevencije i zaštite od poplava. U protekle četiri godine izdvojili smo 172 miliona evra za najrazličitije projekte rekonstrukcije, obnove od poplava, a sada prelazimo na prevenciju. Mi moramo da brinemo o tlu, o zemlji u kojoj živimo. Svedoci smo klimatskih promena i ako neko kaže da ih nema, dovoljno je samo da pogledamo u nebo i da vidimo kolikom brzinom se vremenske prilike menjaju. Moramo uvek da budemo spremni, rekao je ambasador Sem Fabrici.
Ministar Branislav Nedimović je izjavio da se ove godine iz različitih budžeta koristi blizu 100 miliona evra koji se koriste za sistem zaštite, održavanje postojećih sistema, za irigacione sisteme. Smatra da su 2014. lekcije naučene.
-Lokacije „Banov brod“ i Drenovac „Čevrntija“, tu je bila odbrana najznačajnijih privrednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala nizvodno odavde. Te tačke su mogle da naprave najveće probleme da je došlo do prodora Save. To ljudi malo znaju, jer je fokus bio na Obrenovcu i nekim drugim mestima. Zato je jako važno što se radi ovaj projekat, rekao je Nedimović.
Projektom upravljaju eksperti Delegacije EU i JVP „Srbijavode“ koje je izradilo tehničku dokumentaciju. Imovinsko pravne preduslove obezbedile su lokalne samouprave Šabac i Bogatić.
-Ovo nije prvi projekat koji se iz fondova Evropske unije realizuje u Šapcu i Šabac je jedan od najboljih primera kako kroz saradnju sa EU mogu biti rešena infrastrukturna i životna pitanja naših sugrađana. Među projektima koje realizujemo u partnerstvu sa EU po značaju se izdvajaju Regionalna deponija Srem-Mačva i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koji su značajno podigli kvalitet života naših sugrađana, a Projektom „Zaštita Mačve od poplava“ zaštitiće se više od 150 hiljada stanovnika i 30 hiljada hektara. Ja se nadam da će na putu Srbije ka EU ovakvih projekata biti sve više, kazao je zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović.
Deonica Drenovac „Čevrntija“ rekonstruisaće se u dužini od 5,3 km, a deonica Crna Bara „Banov Brod“ u dužini od 10,9 km.
Šabac i EU partneri
i prijatelji
Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Sem Fabrici, izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Šapcu, koji je, kako je rekao, bio jedan od prvih gradova, pored Beograda, koje je posetio po stupanju na dužnost.
- Prošlog oktobra svečano smo predali Gradu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a sada svečano počinjemo projekat koji se odnosi na zaštitu od poplava. Šabac i Evropska unija imaju snažno partnerstvo i prijateljstvo, poručio je ambasador Fabrici i dodao da je pomoć Evropske unije za odbranu od poplava deo šire slike i paketa pomoći EU, koja je ne samo Srbiji, već državama čitavog regiona, dala dodatni stimulans za brži put u EU.
- Na tome moramo zajedno da radimo i da budemo partneri. Nama je najvažnije da projekti, kao što je ovaj, doprinose blagodeti građana, naglasio Sem Fabrici.

Javni život u Šapcu
počiva na poštovanju
civilizacijskih vrednosti
Poželevši dobrodošlicu učesnicima u projektu i gostima, Dušan Petrović, narodni poslanik, istakao je da javni život i politika u Šapcu počivaju na istinskom poštovanju civilizacijskih, evropskih vrednosti.
- To znači da su mediji u Šapcu slobodni i da je rad lokalnog parlamenta za svaki respekt. Loše je kada se političari mešaju u rad pravosuđa i zloupotrebljavaju medije. To se u Šapcu ne dešava, naveo je poslanik Petrović i poručio da će Evropska unija u Šapcu uvek imati čvrstog i postojanog borca za evropske vrednosti.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa