Info

19. jul 2018.19. jul 2018.
NOVI TEHNIČKI PREGLED TRAJE DUŽE I VIŠE KOŠTA

Opet po džepu građana

Tehnički pregled sada traje 35 minuta i košta između 2.000 i 3.000 dinara. U Šapcu ima još mesta gde su zadržane stare cene
Od petog jula ove godine u Srbiji se primenjuje novi tretman kada je reč o tehničkom pregledu putničkih i teretnih vozila. Kontrola je rigoroznija, duže traje, i samim tim je i skuplja.
Namera države je takva da se na ovaj način automobili u Srbiji učine ispravnijim, a da se vlasnici četvorotočkaša privedu pameti i da redovnije održavaju i kontrolišu svoja vozila.
Tehnički pregled sada traje 35 minuta. On počinje učitavanjem saobraćajne dozvole i pregledom automobila kako bi se ustanovilo da li vozilo ima ili nema fizičkih oštećenja. Ukoliko ima, onda nije moguće uraditi tehnički pregled dok se ne poprave. Sledi identifikacija vozila koja podrazumeva proveru šasije i motora. Motor kod nas još nema „status“ rezervnog dela, poput mnogih ozbiljnijih država u Evropi. Vozilo se posle toga fotografiše i to - prednja strana, zadnja, bočne i kilometraža. E, onda se proveravaju izduvni gasovi, pa trap. Kada je reč o trapu, gleda se sve. Ako nešto nije u redu, zna se - popravka, pa tehnički ponovo. Na red dolazi i provera kočionog sistema i svetlosni elementi. Ako je sve ovo u redu, dobija se potvrda sa kojom može da se nastavi proces registracije.
Dosadašnji tehnički pregled je trajao dosta kraće i nije podrazumevao mnoge od navedenih stvari. Potpuno ne nejasno zašto bi se na tehničkom pregledu proverao rad brisača, kada je to nešto što rutinskom kontrolom može da uradi policija na tereni i da napiše kaznu ako nešto nije u redu.
Činjenica je da se u Srbiji vozi mnogo starih automobila, i da većini uvek nešto može da se nađe, ali je činjenica i to da je najveći uzrok saobraćajnih nesreća, uključujući i one sa smrtnim ishodom, neprilagođena brzina i alkohol.
Kada je reč o ceni tehničkog predloga, kao i do sada, ona nije jedinstvena. Bilo je indicija da će biti ista za sve, ali dogovora nema. Preporuka nadležne agencije je da to bude između 2.000 i 3.000 dinara. Mnogi tehnički pregledi u Šapcu su se „prebacili“ na novu cenu, a ima i nekih koji su zadržali stare cene. Do sada se tehnički pregled naplaćivao od 500 do 1.500 dinara. Realno bi bilo da se cena novog tehničkog pregleda kreće od 1.000 do 1.500 dinara.
Jasno je da su sve ovo novi nameti za naše vozače, koji bi sigurno da žive u srećnijoj državi sa normalnim primanjima imali bitno drugačiji vozni park. Ovako nam ostaje da se nadamo da će se u jednom trenutku stati sa novim idejama koji za cilj imaju samo dodatno finansijsko iscrpljivanje običnog sveta.
Problem i
kilogrami
Ima dosta zanimljivih situacija kada je reč o novom tehničkom pregledu. Jedna od njih je da je našem sugrađaninu odbijen tehnički pregled vozila, jer je njegov automobil bio lakši sedam kilograma nego što je propisano. Sličan problem imaju oni koji ugrade plin, jer za tih nekoliko kilograma koliko im auto bude teži, ako se ne uklapaju u pripisanu meru, moraju da izdvoje dodatna sredstva da bi mogli da završe tehnički pregled.

U Sloveniji
deset minuta
Zanimljivo je da tehnički pregled u, npr. Sloveniji traje svega desetak minuta. Za razliku od pregleda u Srbiji, Slovenci proveravaju samo izduvne gasove, kočioni sistem i sistem za upravljanje. Tehnički pregled je jedinstven za sve automobile kao i u Srbiji, bez obzira na starost. U Srbiji je bio predlog da se za sva vozila starija od 15 godina uvede obaveza tehničkog pregleda na šest meseci.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa