19. jul 2018.19. jul 2018.
NEDELjA POSVEĆENA SAVI
ŠABAČKI PLIVAČKI MARATON

NEDELjA POSVEĆENA SAVI

SEĆANjE NA STRADALE U DRUGOM SVETSKOM RATU
Šabački plivčki maraton biće održan i ove godine, a povodom toga održana je konferencija u Gradskoj kući, kojoj su prisustvovali Srđan Mitrašinović, predsednik Turističke organizacije Šapca, Božidar Katić, predsednik Organizacionog odbora i Đorđe Agbaba, generalni sekretar Saveza za daljinsko, maratonsko i masters plivanje Srbije.
Ove godine biće nekoliko trka. Prva trka je 10 km, druga 5, treća 2,5 i četvrta 250 metara. I ove godine biće organizovana Savska regata koja će 11. avgusta krenuti iz Jarka. Cela nedelja od 5 do 11. biće posvećena žrtvama krvavog marša.
- Ove godine Šabački plivački marator biće u novom formatu. Rešili smo da maraton postavimo na zdrave osnove, kako bismo ostavili našoj deci ono što traje već 59 godina u ovom gradu – istakao je Božidar Katić i dodao da je nznačajna stvar za vezana za maraton i veza sa Jarkom.
-Ono što je jako važno jeste da ćemo sačuvati fizičku vezu sa Jarkom. Osim plivačkog maratona, koji smo uspeli da sa sačuvamo i da mu damo jednu novu formu, maraton će imati i novu formu sećanja na naše sugrađane koji su na taj način stradali u Drugom svetskom ratu – objašnjava Božidar Katić.
Maraton prvi put ulazi u kalendar našeg Saveza, u SRB Open Kup, što je plivanje na otvorenim vodama koje uključuje preko dvadeset trka iz našg kalendara.
- To će doprineti većoj popularizaciji maratona. Mnogo više plivača će doći kako bi bili bodovani u Kupu. Takođe, ovaj maraton prvi put ulazi u Global seriju maratona, što je Međunarodni maraton rekreativnih trka koji populariše plivanje. Veliki broj trka u maratonu doprinosi tome da plivači iz inostranstva dolaze u našu zemlju i ostvaruju plasman – istakao je Đorđe Agbaba i dodao da će nagrade biti podeljene srazmeno na muškarce i žene.
- Akcenat je biti na trci od 10 hiljada metara. Organizovaće se i Čivijaška trka koja će okupitu veliki broj mladih plivača i uključiti mnoge Šapčane u trk u- ističe Agbaba.
Što se tiče propratnih sadržaja, Turistička organizacija Grada Šapca je i ove godine, kao i prethodnih za njih zadužena.
- Imaćemo trke kajaka, Državno prvenstvo u rvanju u pesku, kao i tradicionalni kotlić. Prisutni će takođe moći da uživaju u muzičkom sadržaju koji će pratiti ovu manifestaciju kao i prethodnih godina – istakao je Srđan Mitrašinović.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa