19. jul 2018.19. jul 2018.
JEDINSTVEN GLAS
Sastanak reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i predstavnika gradske uprave

JEDINSTVEN GLAS

Na sastanku predstavnika reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom koji je održan 13.07.2018. u prostorijama udruženja paraplegičara potpisan je zajednički sporazum o međusobnoj saradnji u cilju unapređenja kvaliteta života i rada osoba sa invaliditetom i pronalaženja rešenja za zajedničke probleme organizacija OSI i njihovih članova u Šapcu.
Potpisnici sporazuma su : Međuopštinska organizacija slepih, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, Društvo za cerebralnu i dečju paralizu, Udruženje paraplegičara mačvanskog okruga, Udruženje distrofičara mačvanskog okruga i Udruženje multiple skleroze “Multipleks“. Na istom sastanku je formirano i Koordinaciono telo koje će zastupati interese preko 1.500 osoba sa invaliditetom Šapca.
Koordinaciono telo upućuje otvoreni poziv za uključivanje preostalih organizacija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom. Drugi deo sastanka je bio posvećen analizi zaključaka sa sastanka sa predstavnikom lokalne samouprave, Salkom Karadarevićem, članom gradskog veća zaduženim za organizacije civilnog društva, koji je održan 11.07.2018. Svi prisutni predstavnici organizacija su pozdravili zaključke koje je izneo gospodin Karadarević, a to su: da se uplate po odobrenim projektima za organizacije OSI ubrzaju, a potom održava kontinuitet uplata, da se sastanci predstavnika organizacija OSI i gradske uprave održavaju jednom mesečno, da se razmotri mogućnost dodele dodatnih sredstava organizacijama (pošto su po konkursu sredstva smanjena), da grad u saradnji sa organizacijama pronađe model razdvajanja konkursa za socijanu i zdravstvenu zaštitu , kako bi se u 2019. raspisao poseban gradski konkurs za unapređenje položaja OSI i da će grad u uslovima smanjenih finasija za organizacije OSI pronaći mogućnost besplatnog knjigovodstva za 2018. godinu.
Koordinaciono telo je svojim članovima podelilo zadatke za aktivno učešće u javnoj raspravi na predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti Republike Srbije, čime bi osobe sa invaliditetom iz Šapca imale jedinstvene predloge i zajednički nastup prema resornom ministarstvu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa