19. jul 2018.19. jul 2018.
Pričinovčani  oteli crkvu  Tabanovčanima?
I TO SE DOGAĐA

Pričinovčani oteli crkvu Tabanovčanima?

Da li su meštani Mačvanskog Pričinovića, pre 150. godina pokrali materijal za gradnju crkve u selu Tabanoviću i sagradili je u svom selu, nije potvrđeno, ali je o tome ovih dana Slobodan Lolić, diplomirani inženjer elektrotehnike, objavio knjigu
Nedavno je diplomirani inženjer elektotehnike Slobodan Lolić, penzionisani rukovodilac Elektro-privrede Srbije u Beogradu, rođen u Mačvanskom Pričinoviću, objavio knjigu o tome, kako se u njegovom rodnom selu pre 150 godina gradilo zdanje pravoslavne crkve. Knjiga je puna bogatih podataka iz kojih se vidi život u doba dinastije.
Retko koje selo je tada ( Doba dinastije Obrenović) moglo samo da gradi crkvu. Bio je običaj da se udruži više susednih sela, pa crkvu sagrade negde na poljani čija je lokacija približno bila jednako udaljena od svakog sela.
Meštanima Mačvanskog Pričinovića i susednog Tabanovića bilo je dojadilo da idu u zajedniču crkvu, u ataru sela Drenovca koja je još služila za sela Ševarice i Štitar, pa su odlučili da svako selo za sebe gradi bogomolju. U isto vreme 1861. godine podnose molbu srpskom knjazu Mihajlu Obrenoviću da im se odobri gradnja crkve. Meštani Tabanovića su bili nešto brži sa dostavljanjem molbe u kojoj su napisali sve što je bilo potrebno kad se obraća Njegovoj Svetlosti Knjazu Srbskom. Međutim, kad su predali molbu, rekli su Knjazu da imaju skoro sav materijal za crkvu. Veruje se da su Tabanovčani obećali kako će njihova crkva koristiti i susednom selu Mačvanskom Pričinoviću. Valjda su računali kad oni dobiju pre dozvolu, Mačvanski Pričinović neće dobiti. E, tad bi usledilo da pop kupi prilog i u jednom i u drugom selu za podizanje hrama.
Međutim, nisu se tako lako dali prevariti u Mačvanskom Pričinoviću. Adut je bio njihov seljak, poslanik Svetoandrejske skupštine 1858. godine Mika Arnautović, jedan od 12 deputata iz Mačvanskog sreza koji je tada imao 32 sela sa 29.131 žiteljem u 4.694 kuće. I Tabanović je imao poslanika Jovana Maksića. Veruje se da je on bio isuviše siguran u molbu koja je prva podneta gospodaru Srbije. I, kako navode mnogi izvori, nije tako bio agilan da govori u Skupštini Kneževine Srbije kao Mika Arnautović. Mika je svojim meštanima rekao: Ozidaću je , pa makar me glave stajala. I tako bi.
U molbi gospodaru Pričinovčani su imali jače argumente.
Za gradnju crkve u Mačvanskom Pričinoviću, po projektu bilo je potrebno 1.006, 5 dukata. Uz molbu Pričinovčani su dostavili, kako bi sada rekli, finansijsku konstrukciju. Da li je zaista bilo noćne krađe materijala sa volovskim kolima u Tabanoviću od strane poklonika gradnje crkve u Mačvanskom Pričinoviću, o čemu već 150 godine prenosi se priča sa predaka na potomke u oba sela, još je samo priča koja je kao takva ušla i u knjigu Vek i po crkve u Mačvanskom Pričinoviću.
Kako bilo da bilo, vladar Srbije je odlučio, posle šest godina nadmudrivanja između vodećih ljudi dva mačvanska sela da se 1867. godine počne sa gradnjom crkve u Mačvanskom Pričinoviću, koja će služiti i narodu u četiri kilometra udaljenom Tabanoviću. Crkva je sagrađena u Mačvanskom Pričinoviću 1868. godine.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa