19. jul 2018.19. jul 2018.
Koreni “Svilenog konca”  u melodiji Cicvarića
ZAVRZLAME NA ESTRADI

Koreni “Svilenog konca” u melodiji Cicvarića

Današnju melodiju “Svilen konac”, komponovao je Vlastimir Pavlović Carevac, a na osnovu nje Milutin Popović Zahar je napisao tekst, koji je otpevala njegova bivša supruga Gordana Lazarević
Različite zabave u Srbiji u mnogo slučajeva počinju gotovo kultnom melodijom i pesmom “Svilen konac”, a malo ko zna genezu i njen nastanak.
Razjašnjenja radi, melodiju “Svilen konac”, kakvu danas znamo, komponovao je Vlastimir Pavlović Carevac, na osnovu melodija koje su izvodili razni orkestri u Srbiji, od kojih je najčuveniji šabački ansambl “Cicvarići”. Milutin Popović Zahar je na Carevčevu melodiju napisao tekst, koji je otpevala njegova bivša supruga Gordana Lazarević. Stručnjaci iz oblasti muzikologije se sa ovim slažu. Naročito da je teško povući razliku između izvorne i komponovane muzike, za šta su najbolji primer pesme Dragiše Medovića.
Svake godine, a tekuće 24. put u Velikom Gradištu se održavaju “Carevčevi dani”, manifestacija kojom građani ove male varoši, kraj Dunava, pesmom i violinom podsećaju na svog slavnog zemljaka. (Vlastimir Pavlović Carevac je rođen u selu Carevcu, blizu Velikog Gradišta. Utemeljio je i afirmisao sve bitne vrednosti narodne muzike, kako ličnim interpretacijama i svirkom, tako osnivanjem Narodnog orkestra RTS.)
Tako je bilo i nedavno. Ustvari kulturni pregaoci Velikog Gradišta, organizujući Carevčeve dane, neguju narodnu muziku, putem nastupa darovitih pevača i talentovanih violinista.
Mnogo puta u prvi plan je isticana “Careva lična karta”, melodija i pesma “Svilen konac”. Ni reči nije bilo o njenom nastanku.
Vraćajući se na početak ove priče, treba reći da su pored mnogih hronika objavljenih o njima “Cicvarići” i dalje ostali, kako piše naš kolega i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik ovog lista, počivši Novica Prstojević, u izmaglici porodičnih predanja i nesigurnih sećanja. Možda čekaju verifikaciju muzičkih stručnjaka novih generacija i svojih sugrađana. Oni se, istina nešto dugo vraćaju korenima, za razliku od Gradištana, koji su u svom centralnom varoškom trgu, blizu Dunava i zgrade Skupštine opštine podigli lep spomenik svom čuvenom zemljaku, a Festival koji u njegovu čast priređuju svake godine je nesumnjivo najvredniji brend varoši. Svojom kulturnom i umetničkom posebnošću, daleko je prevazišao okvire Braničevskog okruga.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa