19. jul 2018.19. jul 2018.
PRIPREME ZA NAJVAŽNIJU ŽIVOTNU ULOGU
PRVA ŠKOLA RODITELjSTVA U MAČVANSKOM OKRUGU POČELA SA RADOM U KOCELjEVI

PRIPREME ZA NAJVAŽNIJU ŽIVOTNU ULOGU

U ovim školama roditelji će dobijati savete u toku trudnoće, neposredno nakon porođaja i par godina posle toga, u toku odrastanja deteta. Cilj je da oba roditelja budu uključena u roditeljstvo i odrastanje deteta
U prvih šest meseci na području koceljevačke opštine rođeno je oko 30 beba. Samo u junu ova lokalna samouprava dobila je desetak novih stanovnika. “Rosa” škola roditeljstva, 17. u Srbiji i prva u Mačvanskom okrugu, otvorena je nedavno u Koceljevi.
U njoj će roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta.
Škola u koceljevačkom Domu zdravlja jedna je od ukupno 20 koju je ova kompanija otvorila u saradnji sa nadležnim ministarstvom u okviru inicijative pokrenute pre tri godine, pa će uz Koceljevce tokom 2018. podršku dobijati i roditelji iz Dimitrovgrada, Bečeja, Niša, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Bosilegrada.
Za dr Snežanu Pantić Aksentijević, rukovodioca grupe za javno zdravlje, sektora za javno zdravlje i programsku zaštitu je važno postojanje partnerstva društveno-odgovorne kompanije kao što je “Rosa voda” i državne institucije čija saradnja je dobrobit za pacijente.
–U ovim školama roditelji će dobijati savete u toku trudnoće, neposredno nakon porođaja i par godina posle toga, u toku odrastanja deteta. Cilj je da oba roditelja budu uključena u roditeljstvo i odrastanje deteta- rekla je dr Pantić Aksentijević prilikom otvaranja ove škole i poželela da ona ima mnogo novih roditelja i još više beba, zadovoljnih korisnika i srećnih porodica.
Za pedijatra dr Mirjanu Makević Đurić rad u školi roditeljstva predstavlja čast i zadovoljstvo.
–Cilj škole roditeljstva je da se novim roditeljima uklone svi strahovi koje roditeljstvo nosi, sve nepoznanice i da ih pripremimo da bez straha uđu u najvažniju ulogu u svom životu i na taj način obezbede jednu kvalitetnu porodicu kao osnovu za zdravo detinjstvo i život- ocenila je dr Makević Đurić.
“Rosa” škola roditeljstva nalazi se u kompletno renoviranom i opremljenom prostoru Doma zdravlja “Dr Darinka Lukić”. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji će imati priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi deteta. U rad škole uključen je tim koji čine dva pedijatra sa medicinskim sestrama, ginekolog, patronažna i služba stomatologije.
Predsednik opštine Dušan Ilinčić, prilikom svečanog otvaranja, ocenio je da je škola roditeljstva u Koceljevi velika stvar za sve stanovnike opštine, a posebno za sadašnje i buduće roditelje.
Prva trudnica koja je prisustvovala otvaranju škole roditeljstva bila je Slađana Mandić iz Koceljeve za koju je ovaj događaj od izuzetnog značaja.
–Ovo mi je druga trudnoća. Verujem da sam mnogo propustila što nisam imala priliku da pohađam školu roditeljstva u prvoj trudnoći, pa se nadam da ću to nadoknaditi sada. Biće sve na jednom mestu tako da možemo da postavljamo pitanja za sve ono što nas bude interesovalo od samog početka trudnoće pa sve do momenta dok ne postanemo roditelji ali i kasnije- izjavila je buduća mama.
Kompanija “Rosa voda” podržava ono što je najvažnije u društvu, a to je porodica i odgajanje dece. Nada Filipović, brend menadžer ove kompanije, izrazila je zahvalnost Ministarstvu zdravlja i lokalnim samoupravama koje su prepoznale njihovu misiju.
–Ono što je važno da napomenemo jeste da su svi naši građani učestvovali u ovom projektu kupovinom “Rosa vode”. Mi smo odvajali jedan dinar od svake flaše i to je ulazilo u budžet za sve ove škole, njih 17 koje smo do sada otvorili i preostale tri koje ćemo otvoriti narednih dana. Time smo obuhvatili više od pet hiljada beba i njihovih roditelja- istakla je brend menadžer kompanije.
Prema podacima pedijatrijske službe Doma zdravlja u Koceljevi se godišnje rodi između 80 i 90 beba. Broj novorođenih devojčica i dečaka je gotovo ujednačen a u ovoj ustanovi veruju da će državne mere populacione politike na polju povećanja nataliteta imati pozitivan efekat te da će i ova opština imati više novorođene dece.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa