19. jul 2018.19. jul 2018.
Finale pre finala
“KAVEZ” U BENSKOJ BARI NEOČEKIVANO PRIMENjEN NAMENI
U DANU VELIKIH SPORTSKIH DOGAĐAJA

Finale pre finala

U danu kada su svi čekali dva velika finala, u Moskvi i Londonu, u tzv. Kavezu u Benskoj bari, nekoliko desetina mališana, priredili su sebi, ali i stanarima okolnih zgrada, nesvakidašnji sportski događaj. Napravili su neku svoju verziju Svetskog prvenstva u malom fudbalu.
Kao lavovi, borili su se za svaku loptu i radovali golovima svog tima. Nismo ih pitali ni za lično, ni za ime kluba, samo smo, zajedno sa njima, uživali u njihovoj igri. Bilo je i navijanja, i atraktivnih poteza, malo i simuliranja ala Nejmar…
Stanovnici Benske bare godinama imaju problem, posebno u noćnim satima, sa visokim nivoom adrenalina ili alkohola pojedinih sugrađana. Često se i tokom dana, kada je vreme za odmor, parkić i teren, pretvore u svojevrsni luna park, jer iz pojedinih parkiranih automobila na zelenoj površini ,,trešti,, muzika dok se vežba na spravama. Neretko se čuje i zvuk sirena Hitne pomoći i policije, jer su u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko dana često dolazi na intervenciju zbog sugrađana koji su se “uradili” nekim čudnim supstancama kojima nije mesto u dečijem parku i na igralištu..
Zato je fudbalsko nadmetanje dečaka i poneke devojčice, bilo pravo osveženje. Dok je takve dece i trenera, manje će biti špriceva u tom istom parkiću, razbijenih flaša pred zoru i neprospavanih noći za stanare okolnih zgrada.
Na SP u Rusiji pobedili su Francuzi, na Vimbldonu Novak Đoković, a u Benskoj Bari svi mališani.
Za savršeni sportski dan nedostajala je samo kanta za otpatke u koju bi mogle da budu bačene flašice od vode i ambalaža od grickalica. Međutim, i ona je u jednoj od neprospavanih noći polomljena i isčupana.
Bare su centar sveta
Na turniru je učestvovalo preko 30-oro dece uzrasta od 5 – 13 godina. Na drugom turniru, nazvanom „Bare su centar sveta“, ili skraćeno B.S.C, učestvovalo je 7 ekipa koje su taj dan odigrale 21 utakmicu.
Ideja za prvi turnir koji je održan u septembru prošle godine potekla je od Nikole Marića, roditelja jednog detata koje je učestvovalo na turniru i koje većinu svog slobodnog vremena provodi u pomenutom parku. Podršku u organizaciji turnira B.C.S. 2018. pružio je još jedan roditelj Siniša Đakovac koji je imao malo nezahvalnu ulogu, a to je da bude sudija . Tri prvoplasirane ekipe su dobile medalje a svi učesnici jednu jako lepu uspomenu i sećanje na turnir B.C.S. 2018. Bilo je tu svega, i suza i smeha ali njihova zajednička fotografija na kraju turnira govori da su to pre svega odlična deca i pravi drugari.

Uredite „kavez“
-Ideja turnira je da decu sklonimo sa ulice, da ih učimo nekim drugim vrednostima, promocija sporta, igre, kvalitetnog detinjstva i pravog druženja. A kada pogledamo kako su se deca ponašala za vreme turnira verujte da i mi možemo mnogo da naučimo od njih- ističu organizatori i apeluju na nadležne da teren, popularno nazvan „kavez“, što pre saniraju jer je u jako lošem i nebezbednom stanju, najmanji problem je kada se lopta probuši, ali dešavale su se situacije kada se deca povrede na armaturu i žice koje vire sa svih strana.
V. M. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa