19. jul 2018.19. jul 2018.
ALTER NATIVA: AROMATERAPIJA

Etarska ulja protiv starenja

Činjenica da se eterična ulja koriste u borbi protiv starenja kože, ne samo da je poznata, nego se primenjuje kao ozbiljno i prirodno antiejdžing sredstvo.
U ovom broju donosimo vam priču o najefektinijim esencijalnim i baznim uljima od kojih možete praviti serume za bore na čelu, oko očiju i usana.
Jojoba ulje
Ulje jojobe je jedno od najefikasnija biljnih ulja, koje reguliše lučenje sebuma i sadrži mnoge korisne sastojke kao što je vitamin E, kompleks vitamina B, silicijum, hrom, bakar i cink. S obzirom da je antiflamatorno, idealno je za kožne infekcije, zarastanje rana i “peglanje”bora.
Kako starimo, naše lojne žlezde proizvode manje sebuma, što dovodi do suve kože i kose, čak i do perutanja i svraba glave. Ulje jojobe je veoma slično teksturi kože, što ga čini izborom broj jedan za celokupno zdravlje i izgled kože.
Osnovna prednost jojoba ulja je hidratacija kože i kose, koja je neophodna kad naše telo “zataji”. S druge strane, previše sebuma, što se dešava kada su nivoi hormona visoki, mogu dovesti do masne kože i akni. Jojoba ulje je korisno za lečenje ekcema, kao kućni lek za akne, a može pomoći i kod opekotina.
Ulje jojobe je nekomedogeno, što znači da ne zapušuje pore. Bogato je jodom, što pomaže u borbi protiv bakterija. Antioksidanti koji su prisutni u ovom ulju “obeshrabriju” fine linije i usporavaju druge znakove starenja, s obzirom da stimulišu sintezu kolagena.
Studija iz 2012. godine sprovedena u Nemačkoj ispitala je sposobnost ulja jojobe da smanji kožne lezije i poboljša celokupan status kože. Od 194 učesnika, koji su tri puta nedeljno nanosili maske od gline sa jojoba uljem na lice, kod 54 procenta ispitanika primećeno je da su kožne lezije značajno smanjene nakon šest nedelja upotrebe.
Ulje ploda
divlje ruže
Ovo je definitivno jedno od najboljih ulja u borbi protiv bora i starenja kože. Ulje ploda divlje ruže (šipka) samo po sebi je serum protiv starenja.
Bogati je izvor esencijalnih masnih kiselina i jedno od najboljih biljnih izvora vitamina C, koji pomaže proizvodnju kolagena. Sadržaj vitamina E ide do 130mg na 100 grama, a dominantan je gama tokoferol koji ima najsnažnije hemoprotektivno delovanje od svih tokoferola. Takođe, prisutan je tretinoin, ili kiselinska forma vitamina A.
Ulje ploda divlje ruže pokazalo se kao veoma efikasno u tretiranju ožiljaka, bora, strija i hiperpigmentacije. S obzirom da je nestabilno, trebalo bi ga čuvati na hladnom i tamnom mestu i paziti na rok trajanja.
Ulje semena nara
Još jedno izuzetno ulje, za koje tvrde da je “siguran i efikasan hemopreventivni agens protiv raka kože“. Kroz istoriju, ovo ulje se koristilo za lečenje mnogih bolesti, a moćno je u borbi protiv starenja kože. Ulje nara ima tamno crvenu boju, što je posledica prisustva korisnih bioflavonoida. Bioflavonoidi i masne kiseline čine ga odličnim u zaštiti kože prilikom izlaganja sunčevim zracima. Zapravo, istraživanje dokazuju da ulje nara ima prirodni SPF 8.
Ulje tamjana
Brojni su benefiti etarskog ulja tamjana. Između ostalog, odlično je za tretiranje fleka od sunca, staračkih pega, neujednačenu boju kože i bilo kakvih mrlja.
Esencijalno ulje tamjana može da se koristi za smanjenje fleka od akni, protiv proširenih pora i bora. Takođe, jedno je od najboljih esencijalnih ulja za zatezanje kože. Može da se koristi na bilo kojim mestima gde se koža opušta, kao što je abdomen, vrat, obrazi, ili u regiji ispod očiju.
Čarobnjak, kako zovu ulje tamjana, ima sposobnost da ojača kožu i poboljša njen tonus i elastičnost, kao i odbrambene mehanizme. Studije su pokazale da ima antinflamatorna svojstva i može pomoći u otklanjanju strija i ožiljaka.
Ulje lavande
Kad je reč o esencijalnim uljima u borbi sa borama, definitivno ne možemo izostaviti eterično ulje lavande. To je verovatno najbolji izbor kod opekotine i posekotina, ali je odlično i za borbu protiv starenja.
Prema istraživanju, eterično ulje lavande pomaže vašem telu da proizvede svoje najmoćnije antioksidante.
Zahvaljujući svojim poznatim antimikrobnim i antioksidativnim karakteristikama, esencijalno ulje lavande, pomešano sa bogatim aloe vera ili kokosovim uljem, izuzetno je za kožu.
Ukoliko želite da umanjite staračke pege i felke, pomešajte ulje lavande sa etarskim uljem tamjana i stavite ga na fleke neposredno pre odlaska na spavanje.
SERUM PROTIV
STARENjA
Eterična ulja protiv starenja bogato hidriraju vašu kožu i štite je od slobodnih radikala. Takođe, sadrži određene fitonutriente koji poboljšavaju komunikaciju među ćelijama i lečenje kože.
U kozmetičke svrhe, etarska ulja se nanose u koncentraciji od 0,5 do 3% u nezi lica, a do 10% za negu tela (protiv celulita, strija i slično).
Ukoliko želite da izračunate formulu koja se preperučuje u većini literature, potrebno je malo matematike: (količina baznog ulja) dž (željeni procenat) = broj kapi.
Sastojci za serum protiv starenja: ulje jojobe, ploda divlje ruže, semena nara, tamjana, lavande i vitamin E. Pomešajte sastojke, stavite ih u staklenu bočicu i čuvajte na hladnom mestu.
Serum utrljajte na kožu lica svake večeri, nekoliko kapi pre spavanja.

TEST PRE UPOTREBE
Pre upotrebe eteričnih ulja, obavezno izvršite mini test da biste bili sigurni da niste osetljivi, ili alergični na ulja. Uvek kupujte ulja koja su 100% čista, terapeutska i organska, kako biste postigli najbolje rezultate, bez bilo kakvog rizika.
M.Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa