26. jul 2018.26. jul 2018.
UHAPŠEN ZBOG KRIVOLOVA, TRAŽEN ZBOG RATNOG ZLOČINA

Šabački “Šakal” “pao” u Crnoj Gori

P. V. (64) iz Šapca osuđen je pred domaćim sudovima na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom i teških krađa, a sumnjiči se i da je kao pripadnik paravojne jedinice "Šakali" ubijao i pljačkao na Kosovu
Pripadnici crnogorskog Regionalnog centra granične policije "Jug" u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar lišili su slobode P. V. (64) iz Šapca, državljanina Srbije, za kojim je raspisana Interpolova poternica od strane beogradskog odeljenja Interpola, radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog dela trgovine drogom i krivičnog dela teške krađe, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio ratne zločine protiv civila u saizvršilaštvu.
Naime, srpski i crnogorski policajci su 20. jula, oko 16 sati, postupajući na osnovu operativnih informacija da se na teritoriji barske opštine nalazi osoba sa Interpolove poternice, u mestu Utjeha zatekli P. V. u vršenju krivičnog dela nezakonitog ribolova. On im je dao lažne lične podatke, ali je kriminalističkom obradom u Centru bezbjednosti Bar utvrđeno je da je zaista u pitanju traženi kriminalc.
- Službenici RCGP „Jug“ i CB Bar su protiv ovog lica nadležnom državnom tužiocu podneli krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo nezakonit ribolov i prekršajnu prijavu nadležnom sudiji Osnovnog suda zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.
P. V. je sproveden u ZIKS radi izdržavanja kazne koja mu je izrečena zbog počinjenog prekršaja.
Zbog postojanja navedene poternice, lice će biti privedeno sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici na dalji postupak.
Zločini "Šakala" u Ćuškoj
P. V. se pored teških kriminalnih dela za koje je osuđen, sumnjiči i da je učestvovao kao pripadnik paravojne jedinice „Šakali“ u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva. Ova zločinačka grupacija "operisala" je od marta do juna 1999. godine na Kosovu, a postala je poznata široj javnosti nakon što je otkriveno da je počinila stravične zločine u selu Ćuška, u pećkoj opštini. Kako navodi policija u svom saopštenju, P. V. je optužen da je ubijao i mučio civile albanske nacionalnosti i pljačkao imovinu.
U toj "akciji" paravojske je ubijen 41 civil, a uz to je blizu 200 seljana maltretirano i opljačkano.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa