26. jul 2018.26. jul 2018.
Za bezbednija kupališta
ZAVRŠENA OBUKA CRVENOG KRSTA ZA SPASIOCE NA VODI

Za bezbednija kupališta

Prošle subote na koceljevačkom bazenu završena je sedmodnevna obuka kandidata za spasioce na vodi koju je Crveni krst Koceljeve realizovao u saradnji sa Crvenim krstom Srbije. Priprema za buduće spasioce podrazumevala je 20 časova praktičnog rada na bazenu, isto toliko teorije o spasilaštvu kao i iz prve pomoći a stečena znanja i veštine prikazali su na završnom testu i vežbi koja se sastojala iz više segmenata.
–Imajući u vidu da u našoj sredini postoji bazen i uslovi za bavljenje plivanjem, kao i da nemamo spasioce već se oni moraju angažovati sa strane, odlučili smo da organizujemo ovu obuku. Veliku pomoć smo imali i od JKP “Progres” koje je obezbedilo sredstva za troškove za polaznike obuke što je značajno, jer je reč o nezaposlenim licima. Takođe, pomoći će nam i oko nabavke opreme za spasavanje i svega onoga što jedno ozbiljno kupalište treba da ima kako bi bilo bezbedno- izjavio je sekretar ove humanitarne organizacije Milan Glumac.
Osnovni kriterijum za učestvovanje na ovoj obuci bio je da su kandidati punoletni kao i da su mogli da zadovolje propisane ulazne norme što je podrazumevalo plivanje na 50 metara za manje od 55 sekudni, vreme manje od osam minuta za 300 metara kao i najmanje 20 metara ronjenja. Iako je bilo više zainteresovanih obuku je ipak započelo pet a završilo dva kandidata manje. Među onima koji su dobili dozvolu za rad jeste i Nenad Ranković, master sporta i fizičkog vaspitanja.
–Glavni motiv za učestvovanje u ovoj obuci mi je bio želja za još jednim uspehom, jedno ogromno iskustvo i stečeno znanje. Sada smo spremni da ukažemo prvu pomoć kako na bazenu, tako i na ulici ili bilo kom drugom mestu za slučaj da to bude neophodno. Takođe sa ovom licencom možemo bilo gde u svetu da radimo jer je sertifikat Crvenog krsta Srbije priznat kako u celoj Evropi tako i u Americi- izjavio je ovaj licencirani spasilac.
Prema rečima sekretara Crvenog krsta Koceljeva ova organizacija je, nakon realizovane obuke, stekla uslov za formiranje spasilačke službe koja će biti angažovana na kupalištima.

V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa