26. jul 2018.26. jul 2018.
Zona novog optimizma
ŠLF OVE GODINE DOBIJA PRATEĆI PROGRAM

Zona novog optimizma

Šabački trg postaće Zona novog optimizma u okviru koje će se organizovati serija tribina od 29. jula do 2. avgusta. Na otvaranju Zone novog optimizma prva zajednička izložba naših najboljih karikaturista Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića
Prvi put od osnivanja Šabačkog letnjeg festivala, ova manifestacija dobija prateći program koji će trajati od 29. jula do 2. avgusta. Radi se o seriji tribina na Trgu, a Šabac će zbog toga postati Zona novog optimizma.
Branislav Grubački Guta, osnivač je Novog optimizma koji je zajedno sa RTV Šabac osmislio dešavanja na šabačkom Trgu.
- Šabac je jedini slobodni grad u Srbiji i taj potencijal treba iskoristiti. Glavne teme o kojima će raspravljati eminentne ličnosti iz našeg društva su: demokratija, nacionalizam, kultura i mediji. ono što će, svakako da obeleži svojevrsno zagrejavanje za ŠLF je otvaranje prve zajedničke izložbe naših najpoznatijih karikaturista Predraka Koraksića Koraksa i Dušana Petričića - Karikature naših života. Njihovom izložbom zvanično će biti otvorena Zona novog optimizma u Šapcu u nedelju. 29. jula u 20 sati - kaže Grubački za Glas Podrinja.
Prva zajednička izložba naših najboljih karikaturista privućiće veliki broj ljudi sa srpske javne scene u naš grad. Otvaranju izložbe će prisustvovati Želimir Žilnik, Milan Ćulibrk, Dragan Velikić, Filip David, Igor Brakus, Vladimir Pištalo, Milan Delić, Nikola Čuturilo, Mijat Lakićević, Janko Baljak.
Za ponedeljak 30. jul je zakazana tribina pod nazivom Poverenje je rešenje na kojoj će biti reči o onim stvarima zbog kojih je Šabac apostrofiran kao grad sa vizijom, ali i o iskustvima iz drugih gradova poput Kraljeva, Požege, Niša, Mladenovca, Novog Sada, Beograda, Pančeva.
- U datoj situaciji Šabac zaista predstavlja „zonu demokratije”, ne samo zbog toga što ovde stranke autoritarnog režima nisu na vlasti, nego zato što je to grad koji je lider u primeni mehanizama koji podstiču neposredno učešće građana u donošenju odluka od zajedničkog interesa i upravljanju javnim poslovima. U Šapcu je već prethodno uspešno sproveden projekat Participativnog budžetiranja, a kroz prezentaciju Građanski vodič budžet je postao potpuno transparentan i razumljiv za građane ističe osnivač Novog optimizma.
Sledećeg dana, u utorak 31. avgusta, na redu je tribina - Skandalozno u Šapcu! Ona će biti posvećena medijskog slici u Srbiji i najavljeni su gosti iz redakcija NIN, Vreme, NUNS, NDNV, KRIK, CINS, BIRN, Danas, Fonet, Beta, Podrži RTV, Pančevo Siti, Grupa za slobodu medija, kao šabački mediji RTV Šabac, Glas Podrinja i Podrinske, a specijalan gost biće Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog udruženja.
Prvog dana avgusta, u sredu, najavljena je tribina koja je posvećena jeziku i nacionalizmu - Govorite li zajednički, a gosti tribine su Ranko Bugarski, Srđan Milošević, Svetislav Basara, Đuro Radusinović, Aleksandar Đuričić.
Poslednjeg dana Zone novog optimizma biće izvedena predstava „Stvar izbora: Zašto slušam Marčela“, koja je nedavno zabranjena u jednom gradu. Zbog toga je i ovaj događaj nazvan - Zabranjena predstava, ali ne u Šapcu. Ovom prilikom Šabačko pozorište predstaviće projekat Omladinski pozorišni klub.
- Smatramo da je jedini odgovor na strah optimizam. Uvek su otvorena pitanja na čemu se on zasniva, kako ga pretočiti u delovanje i preneti tako da inspiriše druge, ali bazični društveni optimizam je ono glavno što je zajedničko svima koji se danas svojim javnim delovanjem suprotstavljaju urušavanju države i društva. Zato je veoma bitno da jednu instituciju kao što je ŠLF obogatimo novim sadržajem i da svi zajedno sa mnogo više optimizma gledamo na dane koji su pred nama - zaključio je Grubački.
Kada je reč o zvaničnom delu ŠLF, on počinje u petak, 3. avgusta i trajaće do nedelje 5. avgusta na Tvrđavi na Starom gradu.
Nulti dan
Još jedna novina je uključena u ovogodišnji ŠLF, a to je „nulti dan“. U četvrtak, 2. avgusta, na Tvrđavi će nastupiti šabački lokali bendovi, dok će zvezda večeri biti Prljavi inspektor Blaža sa svojim kljunovima koji će na Starom gradu obeležiti 20. godina od nastanka albuma „Seks, droga, Bodiroga“.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa