2. avgust 2018.2. avg 2018.
Slobodna Republika Šabac
ŠABAC PROGLAŠEN ZONOM NOVOG OPTIMIZMA

Slobodna Republika Šabac

U svojoj bogatoj karijeri, naši najpoznatiji karikaturisti Koraks i Petričić prvi put su zajedno izlagali upravo u Šapcu. Izložbu otvorio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a o autorima govorile mnoge ličnosti iz našeg društvenog života
Jedinstvenom i prvom zajedničkom izložbom Predraga Koraksića i Dušana Petričića u nedelju je otvorena petodnevna manifestacija Zona novog optimizma.
U svojoj bogatoj karijeri, naši najpoznatiji karikaturisti Koraks i Petričić prvi put su zajedno izlagali upravo u Šapcu, a izložba je ponela ime - Karikature od naših života.
Obraćajući se gostima izložbe, ali i građanima koji su prisustvovali tribini posvećenoj karikaturistima, Koraks je rekao da se uvek oseća slobodno kada dođe u Šabac.
-Zaista osećam da sam slobodan ovde. Prosto kad pređem ovde Savu i dođem u Šabac, da li je to neki subjektivan ili objektivan osećaj, ali stvarno se osećam slobodnijim. Mislim da je to recept, da se gradovi, jedan po jedan, na neki način osamostale. To je mislim put - rekao je Koraks.
Dušan Petričić je istakao da je trenutno u Srbiji najaktuelniji trenutak upravo ovaj događaj.
-To ja zovem “Slobodna Republika Šabac”, slobodna teritorija okupirane Srbije. I to je bez sumnje, važan i zanimljiv događaj, događaj trenutka - rekao je Petričić.
Obraćajući se na otvaranju tribine, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da su ovakvi skupovi važni za Šabac, a posebno što će biti otvorene važne društvene teme pred početak Šabačkog letnjeg festivala.
-Šabac će tokom ovih letnjih dana postati posebno mesto u Srbiji, mesto u kom se potpuno otvoreno priča o važnijim temama. Smatram da je sloboda najvažnija tema o kojoj mi danas možemo da govorimo, sloboda u medijima, sloboda u odlučivanju i generalno sloboda u društvu. Verujem da su ljudi koji slobodno odlučuju nepobedivi, a tako je i u Šapcu. Bez slobode nema ni bolje ekonomije, a ni boljeg života. Smatram da je sloboda i poštovanje različitosti i tolerancija prema drugima. Moja poruka svima je-ako je to moguće u Šapcu, moguće je u celoj Srbiji - poručio je Zelenović.
Prva zajednička izložba Koraksa i Petričića okupila je mnogobrojne predstavnike društvene svere u Srbiji.
Reditelj Želimir Žilnik je konstratovao da će ono što se vidi na karikaturama Koraksa i Petričića, manje više, svaki normalan čovek u Srbiji pogledati ne samo sa smehom i razumevanjem, nego i sa totalnim odobravanjem.
- Ova dva velikana tako precizno, direktno i sa toliko zastrašujućim humorom, faktički prave najautentičniji dnevnik o blatu kroz koji trenutno politički vrh naše zemlje gazi -ocenio je Žilnik.
Njegovog kolegu Janka Baljka je najviše zanimalo da li se desilo da kada Koraks i Petričić urade neku dobru karikaturu onaj drugi zažali i zavidi kolegi što se toga nije prvi setio. Njih dvojica su odmah tako nešto negirali i dodali da su fascinirani načinom rada onog drugog. Na ovu priču se nadovezao i Mijat Lakićević koji je podsetio da su Koraks i Petričić zajedno radili karikaturu i naslovnu stranu u Ekonomskoj politici.
- Crtao bi onaj čija se ideja usvoji. Zajedno su radilo i ništa im nije smetalo. Zahvaljujući tome što su izabrali konkurenciju, oni su dogurali do danas - dodao je Lakićević.
Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk govoreći o slobodi i odnosu dvojice karikaturista ispričao je da svakoga utorka, kada stigne Petričićeva karikatura za naredni broj, unosi novo raspoloženje u redakciju.
- Ako smo se imalo dvoumili da li je naslovna strana za sledeći broj preterala ili ne, ili ima ili nema smisla, posle te karikature sve te dileme padaju u vodu. Shvatamo da je to ništa za hrabrost koju iskazuje Petričić - rekao je Ćulibrk.
Piscu Draganu Velikiću se svidelo što Koraks ima sklonost da određenim detaljima podseća publiku na političke korene partija, a jedan od lajtmotiva je svakako i zarđala kašika.
- Potrebno je narod iznova i stalno podsećati na te „detalje“ kako se ne bi zaboravili - dodao je dvostruki dobitnik Ninove nagrade za najbolji roman.
Još jedan pisac, Marko Vidojković, komentarisao je delo naših najpoznatijih karikaturista.
- Stalno možemo slikama ili rečima da ponavljamo šta se dešava, ali kada je reč o borbi, to je nešto sasvim deseto.
- O pravoj borbi koja može srušiti ovo zlo moramo, takođe da govorimo. Ima tu raznih metoda koje nam stoje na raspolaganju, a bojim se da nijedna nije da o njemu govorimo sa ove pozornice. Možemo samo da se nadamo da će se sve rešiti mirno - zaključio je Vidojković.

Ne nedostaje motiv
Muzičar Nikola Čuturilo je istakao da izuzetno poštuje rad dvojice umetnika i da je siguran da im ne nedostaje motiva i inspiracije za njihove radove. Vojni penzioner Mile Delić, koji je vratio 5.000 dinara tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću ne želeći da prima milostinju, rekao je da veruje da dotični pogleda svakog dana karikature, ali da nastavi i dalje da tera po svom.

Bezbedno mesto za razgovore
Šabac je proglašen gradom Novog optimizma, jer se pokazao kao bezbedno mesto za razgovore o važnim društveno-političkim pitanjima. Prvo, jer je jedan od retkih preostalih slobodnih gradova u Srbiji gde se uopšte mogu javno iznositi kritički stavovi. Drugo, jer je ovdašnja lokalna samouprava u okviru svojih nadležnosti učinila najviše da u različitim oblastima ostvari demokratska načela i zadovolji standarde dobre uprave. Zato, ove godine iz Šapca šaljemo poruku da je moguće da se vlast vrši na drugačiji način. stoji u proglasu “Novog optimizma”.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa