2. avgust 2018.2. avg 2018.
Kućica za ptičice
KRIVINA U OGLEDALU

Kućica za ptičice

Za gradonačelnika Beograda kažu da je treća, najvažnija funkcija u zemlji. Kada se tome doda i činjenica da je budžet Beograda toliki da bi malte ne bio u ravni sa državnim budžetom kada bi se odbila izdavanja za vojsku, policiju, penzije, gradonačelnik prestonice još više dobija na značaju. Složićemo se, moćna funkcija.
E, ta moćna funkcija je na pravom putu da zanemoća. U pokušaju da obesmisli sve u sopstvenoj zemlji, Prvorođeni više nego uspešno urušava sve i svakoga, pa tako i vrsnog dečjeg hirurga Zorana Radojičića koji je, Bog te pita zbog čega, prihvatio da igra ulogu još jednog statiste u nizu besmislenih likova. Sistem Prvorođenog je odredio uspešnog doktora i nesrećnog gradonačelnika da svečano otvori kućice za ptice!!!???
Naprednjačka medijska mašinerija nema pardona. Tri kućice i hranilice za ptice su predstavljene kao prva eko-zona za vrapce u Beogradu. Mašala, kakav uspeh. Još samo da ste videli onog drugog mučenika iz gradska vlasti koji se ubi da objasni kako je to veliki uspeh, jer se na ovaj način pomaže pticama selicama. Naprednjacima ni vrapci nisu sveti, pa ih proglasiše - pticama selicama. Sva sreća, golubovi su još mirni, neće da ih sele.
I tako naš uspešni doktor i nesrećni gradonačelnik otvore prvu eko-zonu za vrapce u novijoj istoriji. Mučenik, šta će. Sigurno mu je to namestio onaj nesrećni čovek i uspešna ptica preletačica Vesić. Njemu kao iskusnom vuku nije palo na pamet da se slika sa kućicama, hranilicama i vrapcima selicama.
Mada, kada pogledamo malo širi kontekst, šta uspešni hirurg i nesrećni gradonačelnik mogu da otvore? Da neće možda početak radova za izgradnju metroa? Taman posla, to je kaparisano za Prvorođenog. Za čuveni jarbol još ni novce nisu sakupili, Tiršove dva nema ni u slikovnicama. Nema ni tih mercedesovih autobusa. Od svih onih silnih obećanja, jedino profitiraše vrapci selice.
Nejasno je kako tako uspešan doktor ne stavi sebi prst na čelo i ne priupita sam sebe - Šta je meni sve ovo trebalo? Dok su neki drugi gradonačelnici gradili i otvarali Gazelu, Sava centar, most preko Ade, aktuelnom nesrećnom gradonačelniku Beograda zapale kućice i hranilica za vrapce selice.
Šta li mu je prolazilo kroz glavu pre, za vreme, i posle otvaranja ove eko-zone, poznato je samo njemu. Na listu grehova Prvorođenog, zlatnim slovima, treba upisati i to da je unizio veliku karijeru uspešnog doktora kojeg je učinio još nesrećnijim gradonačelnikom.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa