2. avgust 2018.2. avg 2018.
NA CELOJ TERITORJIJI ŠAPCAEDUKACIJOM DO ČISTOĆE
SELEKCIJA OTPADA USKORO

NA CELOJ TERITORJIJI ŠAPCAEDUKACIJOM DO ČISTOĆE

Otpad ne treba završi ni u kakvoj obali, reci, ali ni na reginonalnoj deponiji u Sremskoj Mitrovici. Postoje deponije za odlaganje građevinskog otpada bez ikakve naknade koje svakodnevno rade
Direktorka JKP “Stari grad” Snežana Đokić, najavila je protekle sedmice, selekciju otpada, koja će uskoro biti organizovana na celoj teritoriji Šapca. Do sada je selektivno sakupljanje otpada organizovano na teritoriji gradskog jezgra, tako što su postavljana reciklažna ostrva. Prikupljanje komunalnog otpada najpre je počelo teritoriji Oridskog basena i u selima severne Mačve.
- Sugrađani su na početku godine dobili raspored po kom se tačno zna koji dan u mesecu je predviđen za sakupljanje ambalažnog otpada. Mi ćemo ispoštovati zakon o prikuljanju otpada, po pravilniku koji nam nalaže da se treba vršiti posebno sakupljanje ambalažnog otpada. Tu ne govorim samo o plastici, već o svakoj vrsti otpada, što je neophdno da bismo smanjili količinu – istakla je Snežana Đokić.
U selima Mačve koja do sada nisu iz tehničkih razloga bila obuhvaćena ovom akcijom, sada kada su uslovi stečeni izvršena je podela materijala, tačnije vreća za ovu vrstu otpada.
- U svako domaćinstvo dostavljen je komplet od šest vreća. To će se nastaviti i u narednoj godini. Dostavljene su i informacije sa rasporedom iznošenja smeća u određenom mesecu za komunalni i selektovani otpad. Ovom prilikom bih molila sugrađane ukoliko imaju neku nedoumicu pozovu naš kol centar ili Komunalno, pre nego što nastane problem. Poenta je da otpad ne završi ni u kakvoj obali, reci, ali ni na reginonalnoj deponiji u Sremskoj Mitrovici. Broj kol centra je 0800 200 015 – navodi Snežana Đokić.
Kada govorimo o neadekvatnom korišćenju posuda za odlaganje komunalnog otpada, Zoran Damnjanović, rukovodilac Sektora gradske čistoće, ističe da problemi nastaju zato što ljudi nisu edukovani.
-Ovo je još jedan od načina da ljude shvate da čine prekršaj time što građevinski otpad odlažu u komunalne posude. To je zabranjeno. Postoji deponija za odlaganje građevinskog otpada bez ikakve naknade, a nalazi se u ulici Kneza Miroslava. Takođe, još jedna deponija je u ulici Janka Veselinovića i one svakodnevno rade – ističe Damnjanović.

K.J.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa