2. avgust 2018.2. avg 2018.
PREVENCIJA PRE SVEGA
OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV HEPATITISA

PREVENCIJA PRE SVEGA

Protekle sedmice, Zavod za javno zdravlje Šabac obeležio je Svetski dan borbe protiv Hepatitisa. Prvih petnaest osoba koje su se javile u savetovalište Zavoda za javno zdravlje imale su priliku bez uputa da obave savetovanje i testitranje na hepatitis B i C.
Svetska zdravstvena organizacija je od 2010. godine ustanovila da je 28. jul, dan obeležavanja borbe rotiv Heatitisa. Ovaj dan je odabran u čast nobelovca prof. Blumberga, koji je otkrio pomenuti virus..

Cilj smanjenje broja inficiranih
-Ukoliko bi 90 odsto osoba koje prenose virus bilo testirano, 80 podvrgnuto lečenju, smrtnost bi se smanjila za 65 odsto. Eliminacija hepatitisa je glavni cilj kampanje. Na svetskom nivou 328 miliona ljudi boluje od heatitisa Bi C. U Srbiji je 2017. godine zabeleženo 713 zaraženih osoba, a na teritoriji Mačvanskog okruga 36 ljudi. Osam u akutnoj formi, a 28 osoba sa hroničnom formom oboljenja – istakao je doktor Nebojša Sofronić.

Način prenosa hepatitisa
Hepatitis B, C i D mogu se dobiti putem nezaštićenih seksualnih odnosa sa zaraženom osobom, intravenskom upotrebom zaraženog prostora, tokom hemodijalize, putem transplacije organa za inficiranog donora, transfuzijom krvi, i krvnih produkata kao što su sperma i tkiva. Takođe, ubodom na iglu ili izlaganjem krvi inficiranih osoba, korišćenjem zajedničkog pribora za ličnu higijenu sa osobom koja je inficirana, sa zaražene majke na novorođenče i pri korišćenju nesterilnih instrumenata pri operacijama.
Hepatitis A se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom, kao i prljavim rukama.

Sprečavanje širenja
Kada je reč o virusnoj infekciji B, najbolja stručnjaci savetuju vakcinaciju i to svih osoba iz grupa sa povećanim rizikom, kao i sve novorođene dece. Seksualnim partnerima koji žive u domaćinstvu sa inficiranom osobom hepatitisom C ili D, takođe se savetuje vakcinacija vakcinom protiv heatitisa B. Zaražene osobe ne bi trebalo da dele svoj pribor za ličnu higijenu sa ostalima, a posekotine bi bilo najbolje pokriti hanzaplastom. Ono što je ključno u sprečavanju virusa je priznanje svom partneru u cilju smanjenja širenja virusa.


Otkrivanje i lečenje
Infekcija virusom hepatitisa otkriva se laboratorijskim ispitivanjem krvi. Potrebno je da se sa rezultatima analizom i uputom izabranog lekara osobe jave infektologu. Lečenje ima za cilj da ublaži i uspori tok bolesti i odloži pojavu hroničnog hepatitisa ili ciroze jetre.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa