Info

2. avgust 2018.2. avg 2018.
POČETAK JAVNIH RADOVA U KOCELjEVI

POSAO ZA VIŠE OD ČETRDESET NEZAPOSLENIH

U okviru realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, za šta je iz lokalnog budžeta opština Koceljeva izdvojila tri miliona dinara a država gotovo isto toliko, posao će na određeno vreme od naredne nedelje dobiti 43 lica.
– U svom Lokalnom akcionom planu zapošljavanja opština je predvidela meru javnih radova. Lica će biti raspoređena u javna preduzeća i ustanove. Deset njih će biti angažovano u JKP “Progres”, sedam u Biblioteci “Janko Veselinović”, devetoro u Crvenom krstu, u Domu zdravlja “Dr Darinka Lukić” sedmoro, u PU “Poletarac” osmoro i dvoje će biti angažovano u Centru za socijalni rad. Što se tiče naknada za rad ona je niža od minimalne cene rada u Srbiji i iznosi 18 hiljada dinara na mesečnom nivou uz obaveze na zaposlene i pravo na putne troškove u maksimalnom iznosu od dve hiljade dinara. To praktično znači da će radnici angažovani na ovaj način ostvariti mesečnu zaradu od 20 hiljada dinara u neto iznosu- objašnjava načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu i turizam Miodrag Tadić.
Program javnih radova trajeće četiri meseca, odnosno do decembra. Prema rečima nadležnih u opštinskoj upravi, ovo je jedan od načina da lokalna samouprava u skladu sa zakonom doprinese zapošljavanju i teže zapošljivih kategorija lica kao i mladih.
–Već dugo praktikujemo ovaj vid zapošljavanja, duže od šest godina, a od 2012. donosimo lokalne akcione planove gde smo pored mera javnih radova predviđali i druge, poput stručne prakse. Pokazalo se da je to dobra odluka i da su ta sredstva iskorišćena na dobar način- ocenio je Tadić. U ovoj opštini broj nezaposlenih je oko 1,6 hiljada, ali je poslednjih godina primetan privredni razvoj i tendencija zapošljavanja.
–Realno na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja mi nemamo veliki broj nezaposlenih koji traže posao već se ljudi prijavljuju kako bi ostvarili druge vidove olakšica. Verujem da će se broj lica na evidenciji smanjivati dok će se broj zaposlenih povećavati i u narednim godinama. Mislim da smo na jednom od najviših nivoa privredne aktivnosti i broja zapošljavanja u proteklih desetak godina- izjavio je načelnik ovog odeljenja.

V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa