2. avgust 2018.2. avg 2018.
AROMATERAPIJA

ETARSKIM ULjIMA PROTIV CELULITA

U borbi protiv celulita, biljna i eterična ulja mogu biti od
velike pomoći
Celulit je bolest vezivnog tkiva koji nastaje usled nagomilavanja masnoće i toksina ispod kože, kao posledica poremećaja mikrocirkulacije.
Ukoliko spadate u 80 odsto ženakoje imaju celulit, pre nego što posegnete za skupim tretmanima, pokušajte sa biljnim i etarskim uljima. Najbolja receptura koju smo pronašli uključuje biljna ulja lešnika, bršljana, centele (gotu kole) i eterična ulja atlaskog kedra, čempresa, ruzmarina, žalfije, kleke (smreke) i limunskog eukaliptusa.

LEŠNIK
Ulje lešnika, uz ulja makadamije i avokada, spada u brzoupijajuća ulja. Slatkastog je mirisa (neke sorte daju ulje neutralnog mirisa) i fine teksture, stabilno zbog sadržaja vitamina E. Zbog sadržaja triterpenskih spojeva pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, za osetljivu kožu sklonu crvenilu i onu kojoj nedostaje vlage. Zbog unikatnog sastava fitosterola reguliše lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu. Bitan je sastojak preparata za tretman proširenih vena, popucalih kapilara i celulita.

BRŠLjAN
Neutralnog je mirisa, macerat bršana u suncokretovom ulju tradicionalno se koristi za tretiranje gljivičnih infekcija kože i problema sa venama, kao i protiv celulita.
Zahvaljujući aktivnim sastojcima saponinima, razgrađuje celulit efikasnije od kofeina poznatog po anticelulitnom dejstvu. Takođe, obnavlja i regeneriše kožu, osvežava i tonizuje, a koristi se i kod opekotina nastalih usled preteranog izlaganja sunčevim zracima.

CENTELE (GOTU KOLA)
Ulje centele podstiče regeneraciju kože pa se koristi kod zaceljivanja post-operativnih ožiljaka, strija i kožnih oštećenja. Takođe, često se upotrebljava za zrelu kožu - ublažava postojeće bore i sprečava nastajanje novih. Centela deluje antioksidativno, te povećava sintezu kolagena.
Klinički je ispitivana kod psorijaze i hipertrofnih ožiljaka.
Ipak, najpopularnija upotreba centele je kod celulita – macerat centele je jedno od retkih biljnih ulja koja samostalno deluju na bolest vezivnog tkiva. Izvanredno je rešenje za tretman celulita kod trudnica i dojilja, koje ne smeju da koriste klasičnu aromaterapeutsku mešavinu eteričnih ulja protiv celulita.
Izvrstan je venotonik i limfotonik, pa pomaže kod problema proširenih vena, kao i kod otečenih i umornih nogu. Gotu kola se za problem proširenih vena koristi na dva načina, dermalno i oralno. Pomaže i kod podočnjaka.

ATLASKI KEDAR
Eterično ulje atlaskog kedra pre svega je jak limfotonik, pa je prvi izbor u etarskim uljima za tretiranje celulita, umornih i otečenih nogu. Često se kombinuje sa drugim uljima sličnog delovanja, poput kleke, kao i sa uljima koja deluju na cirkulaciju, poput ruzmarina cineola i čempresa.
Zbog seboregulirajućeg delovanja, nalazi primenu u tretiranju akni, čireva, dermatitisa, seboreje, masne kože i kože s proširenim porama. Dodaje se u pakovanja i preparate za negu vlasišta, protiv peruti i za rast kose.

ČEMPRES
Eterično ulje čempresa odličan je limfotonik i venotonik, zbog čega je koristan za tretman proširenih i upaljenih vena, u preparatima protiv celulita, kao i za tretiranje popucalih kapilara.
Korisno je u preparatima za masnu, nečistu kožu kao i za tretiranje rozacee.
Eterično ulje ruzmarina cineola olakšava iskašljavanje. Koristi se inhalacijski ili dermalno, u mešavini sa drugim eteričnim uljima sličnog delovanja.
Izvrsno deluje protiv patogenih bakterija i gljivica. Podstiče cirkulaciju.

KLEKA
Eterično ulje bobica kleke jak je diuretik. Najčešće se koristi u preparatima za tretiranje celulita i retencije vode u organizmu (edema nogu i ruku). U te svrhu se kombinuje se sa eteričnim uljima sličnog delovanja, poput atlaskog i himalajskog kedra.
Kod degenerativnih bolesti zglobova koristi se sa protivupalnim eteričnim uljima (poput limunskog eukaliptusa).
Zbog antiseptičkih i detoksirajućih osobina, često se primenjuje i u tretiranju masne, nečiste i upaljene kože, no ne spada u ubičajena kozmetička ulja za redovnu negu kože.

ŽALFIJA
Eterično ulje žalfije pokazalo je široki raspon delovanja u testiranju in vitro. Zbog visokog udela problematičnog ketona tujona, iskustva se sporo prikupljaju, usprkos činjenici da objavljeni podaci ukazuju da je ulje manje toksično nego što bi, s obzirom na ketonski sastav, trebalo da bude.
Žalfija se u profesionalnoj aromaterapiji koristi pretežno kod disbalansa ženskih polnih hormona. Obično se nanosi dermalno, mada je ponekad potrebno i oralno uzimanje.
Izvanredno deluje na afte i probleme usne šupljine. Čestu primenu ima u sredstvima protiv znojenja.
Najčešće laičko korišćenje žalfije je u recepturama mešavina protiv celulita, s obzirom da ima izraženo lipolitičko delovanje.

LIMUNSKI EUKALIPTUS
Limunski eukaliptus ima izraženo protivupalno, protivgljivično, smirujuće, analgetičko i lipolitičko delovanje.
Zbog lipolitičkog delovanja čest je sastojak u mešavinama za tretiranje celulita, a zbog anagetičkog, protivupalnog i spazmolitičkog dejstva, neizostavan je u terapijama artritisa i artroza. Ima ga i u mešavinama za bolne i ukočene mišiće.
Odličan je repelent (odbija insekte).
Koristi se za kožne gljivične infekcije kao petoprocentna mešavina u biljnom ulju.

Ulje protiv celulita
U kombinaciju biljnih ulja: 40 ml ulja lešnika, 30 ml macerata bršljana i 30 ml centele (gotu kole) dodati etarska: 30 ml bu centella (gotu kola), 70 kapi atlaskog kedra, 25 kapi čempresa, 20 kapi ruzmarina cineola, 15 kapi kleke, 15 kapi žalfije i 40 kapi eu limunskog eukaliptusa.


Receptura za dojilje
Prvih nekoliko nedelja dojenja najbolje je izbegavati sva eterična ulja. U tom periodu može se koristiti samo macerat centele, koji samostalno deluje protiv celulita (centela se bez bojazni može koristiti i tokom trudnoće). Receptura ulja protiv celulita za trudnice sadrži biljna ulja lešnika (30ml), bršljana (30ml) i centele (40ml) i etarska ulja atlaskog kedra (20 kapi), semena šargarepe (20 kapi), ruzmarina cineola (10 kapi), kleke (5 kapi), pačulija (20 kapi) i limunkskog eukaliptusa (10 kapi).


M.Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa