2. avgust 2018.2. avg 2018.
U ČAST I SEĆANjE
PLIVANjE Maraton “jarak - šabac”

U ČAST I SEĆANjE

Tradicionalni plivački maraton u nešto drugačijem izdanju ovog leta
Prva nedelja avgusta, među Šapčanima već je poznato, predstavlja sinonim za tradicionalne zaveslaje našom rekom Savom. Varljivo leto oduzelo je sladokuscima mogućnost da tokom juna i jula slobodno vreme provedu uz omiljenu vodu, nadamo se da će avgust “iskupiti greške” prethodnika, a neka uvod u zakasnelo leto bude tradicionalni međunarodni plivački maraton “Jarak - Šabac”.
Manifestacija koje ovog leta doživljava svoje 49. izdanje, izgledaće drugačije u odnosu na prethodne godine. Na predlog Saveza za daljinsko i maratonsko plivanje Srbije biće organizovano takmičenje na principima međunarodnih trka ovog oblika. Ukupno je predviđeno četiri nadmetanja.
Umesto maratona na 19 kilometara od sremskog sela Jarak do plaže Stari Grad, centralni događaj biće trka na 10 kilometar uz atraktivnu kombinaciju plivanja niz i uz reku, kroz četiri kruga na relaciji stari - novi most. Početak i kraj svakog kruga obeležavaju kapije kroz koje plivači moraju da prođu. Posetioce očekuje plivački okršaj i na pet kilometra “Vojni spust”, Trka zadovoljstva na 2,5 kilometra i “Čivijaški izazov” gde će slaviti ko prvi prepliva 1.250 metara.
Od osnivanja Maraton čuva sećanje na “Krvavi marš” od Šapca do Jarka, a pre pola veka stvorena spona između našeg grada i sremskog sela neće biti prekinuta ni ove 2018. godine, iako će izostati maratonska borba. Tačno u 10 časova, najmlađi plivači iz Jarka i okoline, sa mesta tradicionalnog starta zaplivaće prema svojim mogućnostima i tako obeležiti početak još jedne manifestacije, čuvajući uspomene na nevine žrtve iz 1941. godine.
Plivanje je centralni sport kada govorimo o onome što nas očekuje 5. avgusta, no odavno je Maraton prerastao nivo plivačkog događaja postavši daleko širi i sadržajniji. Tradicionalni propratni događaji spremni su za avgustovsku nedelju.
Prethodnih leta Manifestaciju je, dan ranije, otvaralo takmičenje za najbolji riblji kotlić. Novina 2018. je da će ova “gurmansko-hedonistička” borba biti premeštena za nedelju, te će u prepodnevnim satima najbolji kuvari Šapca mirisom svog specijaliteta “pozvati” Šapčane da dođu na Stari Grad.
U isto vreme kada se bude “krčkao užitak”, nekoliko desetina metara dalje startovaće prve borbe na Prvenstvu Srbije u rvanju na pesku, a nastupiće borci uzrasta od pionira do seniora.
Šabački kajak je poznat i priznat u celom svetu, a svi koji budu kraj reke ove nedelje, mogu uživo gledati budućnost ovog sporta kod nas. Najmlađi mini kajak i pioniri nastupaju u revijalnim trkama jednoseda (K1 i MK1) na 500 metara. Sve vreme Manifestacija, sa bine u blizini prostorija KK Zorka atmosferu će graditi uživo muzika.
- Biće staza i trka na nivou najorganizovanijih trka Evrope, nešto slično u Šapcu do sada nije viđeno i pozivam sugrađane da dođu i vide nešto novo. Prijave za druge trke su moguće putem linkova na zvaničnoj stranici Turističke organizacije Šapca, a ko ne stigne na taj način da se prijavi, može to učiniti na licu mesta, pred start. Nadam se da će događaj uveličati šampioni Nace Majcen i Toni Stefanovski. Odlučili smo da svi događaji budu u nedelju, da ne razdvajamo tradicionalno kulinarsko nadmetanje, već da damo priliku svima da se posluže, ocene učesnike. Biće sporta, muzike, zabave, najavljuju da će i vreme biti lepo, te pozivam sugrađane da dođu i uživaju. Posebno mi je drago što će startovati i mali plivači u Jarku, te tako čuvamo suštinu cele manifestacije, “Trke mira” gde se sećamo događaja iz 1941. - rekao je novopostavljeni direktor Maratona Milorad Rajšić.
Narednog leta plivački maraton “Jarak-Šabac” obeleževa pola veka trajanja, te je predviđen poseban spektakl.
- Mnogo ideja imamo za narednu godinu. Ponovo će biti plivan maraton od 19 kilometara, mnogo propratnih događa, pozvaćemo sve šampione - dodao je Rajšić.

PROGRAM ZA NEDELjU
10:00 Prvenstvo u rvanju na pesku; 11:00 START MARATONA (Trka na 10 km, trka na 5 km, Trka zadovoljstva, Čivijaški izazov); 11:00 Takmičenje za najbolji riblji kotlić; 11:00 Kajakaška trka pionira na 500 metara; 11:20 Trka mini kajak na 500 metara; 15:00 Proglašenje pobednika.


Krvavi marš iz 1941. godine
Maraton je, od osnivanja posvećen svim žrtvama “Krvavog marša” iz septembra 1941. godine. Okupatori su, kao vid odmazde, naterali sve Šapčane starosti između 16 i 60 godina, pod pretnjom smrti, na marš dug 22 kilometra do sela Jarak. Svakog ko je poustajao nemilosrdno su ubijali vojnici Nezavisne države Hrvatske (NDH), a mnogi su opstali zahvaljujući pomoći Jarčana. Iako su znali da rizikuju život, meštani sremskog sela su učesnicima donosili hranu i vodu.


D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa