9. avgust 2018.9. avg 2018.
JUBILEJ VREDAN DIVLjENjA
150 GODINA CRKVE SVETOG GEORGIJA

JUBILEJ VREDAN DIVLjENjA

Protekle sedmice u Mačvanskom Pričinoviću obeleženo je 150 godina od izgradnje crkve Svetog Georgija. Povodom jubijela vladika šabački Lavrentije služio je svežanu liturgiju, a osim toga priređen je i kulturno – umetnički rogram. Događaju su osim meštana ovog i okolnih mesta prisustvovali i predstavnici Grada među kojima su bili i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović čestitao je meštanima i sveštenstvu na dugoročnom postojanju hrama.
- Značajno je kada selo samostalno gradi svoju zajednicu i kada se okupi oko hrama. Izuzetno sam ponosan na njih. Mi smo kao Grad doprineli gradnji i razvoju mesta tako što smo svim mesnim zajednicama dali mogućnost da sami odlučuju na šta treba da se potroši novac u mestima u kojima žive – istakao je Nebojša Zelenović i dodao da su se meštani Mačvanskog Pričinovića odličili da deo sredstava od poreza na imovinu prikupljenom u selu uloži u ovaj hram.
-Izuzetno je značano negovati tradiciju pa samim tim i lepo što su se meštani odlučili na ulaganje u hram. Na ovogodišnjem neposrednom izjašnjavanju očekujem dosta dobrih, novih i originalnih predloga – zaključuje Zelenović.
Kako je istakao episkom šabački Lavrentije, proslava 150 godina postojanja hrama je jubilej vredan divljenja.
- Na ovom svetom mestu naši preci nalazili su utehu i slobodu. Sto pedeset godina obeležene su kao najburnije godine u našoj modernoj istoriji. Hram je sve to prebacio preko svojih pleća, štiteći decu – izjavio je vladika Lavrentije.
Sveštenik Radovan Simenunović govorio je o periodu Velikog rata kada je hram, kao i narod pretrpeo velika oštećenja, ali i o periodu kada se narod rado okupljao oko hrama i pomagao da se crkva gradi. Podsetio je da su u gradnji ovog hrama učestvovali najbolji majstori i slikaro tog vremena.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa