9. avgust 2018.9. avg 2018.
Mišarske svečanosti
Od 9. do 13. avgusta

Mišarske svečanosti

Čuvanje, negovanje tradicije i sećanja na veliku ustaničku pobedu uz bogat kulturno-umetnički i sportski program za sve posetioce manifestacije
Na konferenciji za medije u Gradskoj kući članovi organizacionog odbora Mišarskih svečanosti predstavili su ovogodišnji kulturno-istorijski i sportski program.. Predsednik Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Stevan Simić, sekretar Dušan Simić i Miško Popović, potpredsednik fudbalskog kluba „Karađorđe“, najavili su bogat kulturno-umetnički program, kao i sportska dešavanja. Tradicionalna manifestacija „Mišarske svečanosti“ biće održana od 9. do 13. avgusta. Posetioce tokom trajanja svečanosti očekuje izložba slika Dragiše Marsenića i radionica Biblioteke šabačke za najmlađe, kao i dve predstave Omladinskog pozorišta „Vožd“, bazar starih i umetničkih zanata. Prateći sadržaji biće organizovani u bašti Kulturnog centra na Mišaru. Program centralne ceremonije planiran je za ponedeljak 13. avgust ispred spomenika Karađorđu i mišarskim junacima, a kasnije tog dana sledi svečana akademija.
- Jako mi je drago što je program ove godine šarenolik i za svakog imao nešto. U petak, desetog je koncert Kulturno-umetničkog društva Abrašević. Naši veliki prijatelji nakon pet godina ponovo su na Mišaru i verujemo da je to na radost svih meštana. U subotu je nešto što je novitet, a to je bazar starih i umetničkih zanata u organizaciji Turističke organizacije grada Šapca. Imamo jednu istorijsku dramu „Preispitanije Đorđija“, koja će sigurno privući pažnju publike. Svečana akademija u bašti Doma kulture biće nakon državne ceremonije, gde ćemo posetiocima pokušati da približimo bitku i ukažemo na to šta je Mišar dobio od 1806. godine. U programu će učestvovati glumci omladinskog pozorišta „Vožd“ i naši najmlađi meštani koji su članovi sekcije KUD „Abrašević“. Pečat na kraj Mišarskih svečanosti stavljamo sa premijerom predstave „Čudo u Šarganu“. Tako da je ovo jedna pozivnica za sve ljubitelje kulture da budu naši gosti - istakao je Dušan Simić, sekretar Organizacionog odbora „Mišarskih svečanosti“ i dodao da je ovo samo početak i da će organizacioni odbor na čelu sa predsednikom Skupšine grada Šapca Nemanjom Pajićem i naredne godine raditi na tome da manifestacija dobije još veći obim i značaj.
Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“, Turistička organizacija grada Šapca i grad Šabac nastoje da svojim aktivnostima sugrađanima, ali i šire, ukažu na značaj Mišarskog boja.
-Karađorđe je odneo jednu od najblistavijih pobeda koja se proučava u svim vojnim enciklopedijama. Napisane su mnoge knjige, ali ono čega su se učesnici odrekli, mi smo hteli da se to nikada ne zaboravi i da se na mlađe generacije prenesu sve te vrednosti i tradicija, kao i kultura, umetnost tog vremena - istakao je Stevan Simić, predsednik izvršnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ i dodao da svi Šapčani i Mišarci imaju obavezu da neguju i čuvaju sećanje na značaj ove velike ustaničke pobede nad osmanlijskom vojskom.
U okviru Mišarskih svečanosti biće obeležen i jubilej Fudbalskog kluba „Karađorđe“, koji proslavlja 70 godina postojanja i rada. Tim povodom biće organizovane dve revijalne utakmice.
- Prvog dana proslave Mišarske bitke biće odigran meč između seniora Fudbalskog kluba „Karađorđe“ i Fudbalskog kluba „Radnički“ iz Šapca. U nedelju, 12. avgusta kada je glavni dan proslave biće svečana akademija i dodela plaketa zaslužnim igračima i svima onima koji su dali veliki doprinos radu i postojanju kluba. Utakmicom veterana FK „Karađorđe“ i zvanične selekcije fudbalskog saveza Srbije, za koju će nastupiti poznata imena jugoslovenskog i srpskog fudbala - naveo je Miško Popović, potpredsednik fudbalskog kluba „Karađorđe“.

Izgled šanca
Prema procenama, najduža severna strana šanca je bila duga 303 metra, a istočna 285 metara. Na istočnoj strani postavljeni su teški topovi - Krnja i Šibonja. Rov oko šanca je bio dubok 1,1 m, pri vrhu širok 1,5, a pri dnu 0,8 m. Na grudobranu je bilo postavljeno debelo i zašiljeno kolje u vidu palisade postavljeno uspravno sa šiljcima nagore, a ispred njega duboke „kurjačke jame“, u kojima je takođe bilo pobodeno zašiljeno kolje. Imao je četiri topovske table, od kojih je jedna bila redan. Unutrašnja strana grudobrana, bila je obložena pletivom. Šanac je bio udaljen nekih 600 koraka od ivice mišarskog brda i nalazio se u blizini mesta zvanog Donja Slatina. Od šanca danas nije ostalo nikakvog traga.

Boj na mišaru
Bitka na Mišaru je vođena od 13 - 15. avgusta 1806. godine između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske, na brdu Mišar kod Šapca. Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka. U trenutku kada su Osmanlije iz Bosne, predvođene tamošnjim vezirom Sulejman-pašom Skopljakom i pašama Sinanom i Hasanom, prodrli preko Mačve do Šapca, oslobodili opsade i potisnuli ustanike do ušća reke Vukdraže u Savu. Istovremeno, jedan jači odred pod komandom srebreničkog Hadži-bega je krenuo prema Valjevskoj nahiji. Turski plan je bio da se ova kolona u Paležu spoji sa glavninom koja bi iz Šapca nastavila ka Beogradu. O ovome Jakov Nenadović je obavestio Karađorđa, koji se nalazio na Moravi i zatražio pomoć. Plan je bio da što duže zadržava Turke, dok Đorđe ne stigne, pošto pobedi Turke na Deligradu. Stojan Čupić i prota Mateja Nenadović su pregovarali sa Turcima u Badovincima, zadržavši ih dvadesetak dana. Kada je bosanski vezir stigao sa vojskom do Šapca, Karađorđe je pobedio na Moravi i krenuo u Podrinje. Uoči boja 9. avgusta srpska vojska je brojala između 6.000-7.000 pešaka i do 2.000 konjanika. Ustanici su počeli da podižu šanac između Save i Jelenačke šume. Odlučujuća bitka počela je 13. avgusta kad je Karađorđe na ogradu postavio strelce u dva reda, a iza njih u dva reda one koji će zamenjivati prve dok pune puške. U svakom uglu šanca je bio po jedan top, a konjica se nalazila sakrivena u šumi. Konjanici su bili podeljeni u dva krila. Na čelu jednog bio je pop Luka Lazarević, a na čelu drugog Lazar Mutap i prota Mateja Nenadović. Bitka je završena velikom srpskom pobedom. U čast pobede u centru sela Mišar, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice boja na Mišaru, podignut spomenik od 633 centimetara, posvećen Karađorđu i mišarskim junacima.


M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa