9. avgust 2018.9. avg 2018.
Roditelj, negovatelj
ZELENI SRBIJE BOGATIĆ

Roditelj, negovatelj

Protekle sedmice Opštinski odbor Zelenih Srbije u Bogatiću, organizovao je akciju u sklopu podrške predloga Zakona “Roditelj – Negovatelj”. Građani Opštine Bogatić imali su priliku da se bolje upoznaju sa Zakonom, koji se nalazi u proceduri usvajanja još od 2011. godine.
Roditeljima koji imaju decu sa teškoćama u razvoju njime bi se garantovale brojne sistemske pogodnosti, koje bi u značajnoj meri popravile položaj njihovih porodica. Osnovni cilj ovog zakona jeste zadovoljavanje osnovnih i skromnih potreba u vidu minimalnih mesečnih naknada od države, kao i uplatu radnog staža.
Prema rečima Aleksandra Firaunovića, predsednika Opštinskog odbora Zelenih Srbije u Bogatiću, Bogatić je samo jedno od mesta koje podržava ovaj zakon.
- Nadam se da ćemo organizovanjem ovakvih akcija uticati na to da Zakon na nekom od sledećih zasedanja u Skupštini bude konačno izglasan. Imati dete sa posebnim potrebama nije ničija želja, ali to se dešava. Roditelji sa tim problemom hrabro ulaze u koštac i nose ga kroz ceo život, stoga ih treba podržati – istakao je Firaunović.
Ključne stavke Zakona “Roditelj – Negovatelj” odnose se na priznavanje radnog staža jednom od roditelja kao i novčana nadoknada na mesečnom nivou u iznosu minimalne zarade na nivou Repubulike.
- Jedno primanje bi mnogo pomoglo porodici prvenstveno zbog sigurnosti. Moje dete ne može samostalno da funkcioniše. Iako je naše domaćinstvo višečlano, neophodna nam je finansijska pomoć. Najveći problem nam je kada detetu ne možemo da kupimo lek – istakao je Zlatko Kovačević iz Glogovca.
Ovaj Zakon usvojen je u svim zemljama regiona, a u Srbiji za proteklih šest godina, podržalo ga je na brojnim peticijama, preko 100.000 građana.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa