9. avgust 2018.9. avg 2018.
Iskustvo i mladost
Likovna kolonija Mišar 2018

Iskustvo i mladost

U organizaciji Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca, od 4. do 6 avgusta održana je Likovna kolonija Mišar. Prethodnih godina okupljala je slikare iz Srbije i inostranstva, ali zbog nedostataka sredstava i želje organizatora da se sugrađanima približi i ukaže na značaj istorijskih događaja u učestvuju umetnici iz Šapca. Učesnici ovogodišnje kolonije su: profesori Dušan Nešković, Dragan Jovanović - Rile, Mileta Đurić i mladi umetnici Luka Đurić i Nikola Mijailović, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.
Tokom svog boravka Mišaru slikari su obišli mesta značajna za bitku, kako bi lakše spoznali esenciju tadašnjih događaja i na svojstven način to preneli na platno. Organizatori se slažu da je ovo idealan način povezivanja umetnosti i istorijskih događaja. Cilj je da privuku posetioce, slikare mlađe generacije slikara i buduće likovne stvaraoce.
- Imamo mlade nade i nadamo se da će im kolonija dati podstrek da nastave sa učenjem. Dobro je da iskusnije kolege na likovnim kolonijama rade sa mlađim kolegama i da ih nauče malim trikovima. Za uzvrat nama se vraća njihova mladalačka energija kao neka vrsta podstreka i smatram da je to odlična kombinacija za sve nas, spoj iskustva i sveže energije. Dok njih podučavamo i mi sami učimo i dobijemo drugačiji pogled i inspiraciju - naveo je Dušan Nešković.
Druženje, saradnja i razmena iskustva značajna je za mlade učesnike, koliko i za starije kolege.
- Prvi put učestvujem na likovnoj koloniji i čini mi se da je najbolja do sada. Naučio sam dosta od starijih i iskusnijih umetnika. Mnogo mi je značilo učešće i nadam se da ću biti pozvan na neku od narednih - rekao je Nikola.
Slike nastale tokom rada kolonije biće izložene u oktobru mesecu u Galeriji na Mišaru.
Sve je počelo 1999. godine kada je održana prva likovna kolonija u organizaciji Kulturnog centra i Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Mišar. Oda tada svake godine tradicionalno umetnici daju svoj doprinos boravkom na Mišaru u okviru kolonije.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa