9. avgust 2018.9. avg 2018.
Za(Š)to slušam Marčela!
Stvar izbora mladih

Za(Š)to slušam Marčela!


Monodrama inspirisana pesmama, knjigama i intervjuima Marka Šelića. Priča o mladima i odrastanju
U okviru poslednje večeri „Zone Novog optimizma“na centralnom gradskom trgu u Šapcu izvedena je pozorišna predstava „Stvar izbora: zašto slušam Marčela?“
Monodrama u režiji Uroša Mladenovića inspirisana je pesmama, knjigama i intervjuima Marka Šelića Marčela. Iz tog razloga ovaj komad je naišao na razne prepreke i zabrane u želji da se pojavi na pozorišnim repertoarima u drugim gradovima. Neadekvatna objašnjenja i izgovori kako su izvesni “tehnički problemi” onemogućili izvođenje predstave nisu zaustavili autore da tragaju za slobodnom scenom i publikom. Nakon potrage, pronašli su je u Šapcu, jedinom slobodnom gradu, gde ne postoji cenzura i gde je sloboda osnovna vrednost. U gradu u kom se 7% godišnjeg budžeta izdvaja za kulturu, brine o kulturnim institucijama i stvaralaštvu.
Zašto je predstava koja govori o odrastanju u malom gradu i trenutku kada mlad čovek treba da krene na fakultet kontroverzna pojasnila nam je Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta i saradnica autorskog tima komada „Stvar izbora: zašto slušam Marčela?“
- Sa ekipom sam imala priliku da radim kao dramaturškinja i malo im pomognem oko režije. U pitanju je predstava koja nosi epitet kontroverzne, jer je Marčelo prepoznat kao antirežimski umetnik. Inače, predstava obiluje lepim i korisnim porukama o odrastanju i u kojoj pored Uroša Mladenovića igra i jedan fantastičan glumac u obliku plišanog mede. Izgleda da je meda bio taj koji je zabranjen u Vršcu i da je sve to zbog njega - istakla je Bogavčeva.
Lična životna priča glumca, dramskog pedagoga iz Paraćina Uroša Mladenovića pretvorena je u predstavu u kojoj govori kako su ga inspirisali Marčelovi stihovi.
- Ovo je moj master rad koji traje već četiri godine. Mislili smo da će biti samo ispit, ali smo onda temu produbili i videli da je jedna od retkih predstava koja je namenjena baš tom uzrastu adolescencije i to je održava akutelnom. Stalno unapređujemo predstavu i razmišljamo o mladima, razgovaramo nakon predstave i ona nam je otvorila put da se profilišemo i radimo više sa njima. Konkretno, priča je o zanimanju, o izboru svog budućeg zanimanja. Mladi ljudi i adolescenti biraju fakultete, svoj put i taj period njihovog života smo prepoznali kao zanimljiv za pozorište, jer smo i sami bili u toj poziciji. Zbog toga najviše i igramo za njih - naveo je Mladenović.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa