9. avgust 2018.9. avg 2018.
ODRŽAVANjE ZGRADA

NAJNIŽI IZNOSI

Najniži iznos na ime tekućeg održavanja za zgrade bez lifta po stanu će biti 239,5 dinara što znači da će vlasnici stanova na godišnjem nivou za ovu namenu izdvajati manje od 2,9 hiljada dinara
Nije retka slika stambenih zgrada na kojima su, već na prvi pogled, vidljivi tragovi nemara i neadekvatnog održavanja. Stoga je zakonodavac, u pokušaju da konačno uvede red u oblast kolektivnog stanovanja, doneo Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji se primenjuje već nekoliko meseci unazad.
Nedavno je ovo pitanje bilo i na dnevnom redu sednice Opštinskog veća Koceljeva na kojem je usvojena Odluka o utvrđivanju minimalne visine iznosa troškova za investiciono i tekuće održavanje zgrada i naknade za rad prinudnog profesionalnog upravnika u zgradama na području ove opštine.
–I u Koceljevi, u stambenim zgradama, nije sjajna situacija i zakon je predvideo da se lokalna samouprava ne preterano meša u poslove stambenih zajednica, kako se sada nazivaju, i stanara koji tamo žive. Ali je predvideo da se utvrde i propišu minimalni iznosi koji do sada nisu ni po kojem osnovu zahvatani niti su stanari, vlasnici, zakupci, korisnici imali obavezu da bilo šta plaćaju- objašnjava načelnik nadležnog odeljenja Zlatko Popović.
Prava retkost su bile zgrade koje su po starom zakonu imale formiranu skupštinu stanara i u kojima su odvajani određeni iznosi na ime održavanja. Sada je to zakonska obaveza.
–Što se tiče naše opštine 4-5 zgrada su prošle kroz proceduru osnivanja te svoje stambene zajednice i unutar nje su odredili lice koje će biti upravnik zgrade. Postupci za preostale objekte su u toku- ističe Popović i dodaje da su ovom odlukom propisani samo minimalni iznosi a da je krajnja odluka o visini izdvajanja isključivo na samim stanarima.
Najniži iznos na ime tekućeg održavanja za zgrade bez lifta po stanu će biti 239,5 dinara što znači da će vlasnici stanova na godišnjem nivou za ovu namenu izdvajati manje od 2,9 hiljada dinara.
–Jasno je da nije reč o velikom iznosu koji bi zgrada prikupila na godišnjem nivou, ali niko ne ograničava stambenu zajednicu da propiše veći iznos. Postoje razlike od opštine do opštine po pitanju najniže cene jer je osnovni kriterijum za utvrđivanje ovih izdvajanja prosečna neto zarada u lokalnoj samoupravi za prošlu godinu. Prema zvaničnim podacima ona je u Koceljevi bila skoro 40 hiljada dinara. Zato su minimalno propisani iznosi nešto veći u poređenju sa opštinama u okruženju u kojima je zarada manja-izjavio je načelnik odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove.
Za razliku od naknade za tekuće, koje se propisuje po jednoj stambenoj jedinici, ona za investiciono održavanje se naplaćuje po metru kvadratnom stambenog prostora. Ovom odlukom propisano je da će na ime izvođenja građevinsko-zanatskih, odnosno drugih radova u cilju poboljšanja uslova korišćenja zgrade u toku eksploatacije, vlasnici izdvajati minimalno od 2,1-5,2 dinara za zgrade bez lifta, u zavisnosti od starosti objekta.
–Što se Koceljeve tiče, zgrade su uglavnom starosti od 20-30 godina pa i preko. Za zgrade od 20-30 godina po kvadratu propisan je minimalan iznos od 4,2 dinara. Ako se uzme da je prosek površine stana 50 kvadrata dobija se cifra od 210 dinara koja će se izdvajati na mesečnom nivou ukoliko sami stanari ne odluče drugačije i ne povećaju taj iznos- rekao je Popović. Prema njegovima rečima zakon je veoma jasno propisao situacije u kojima će biti angažovani prinudni upravnici. Minimalno propisan iznos za njegovo angažovanje zavisiće, između ostalog, od broja stanova. Za zgrade koje imaju do osam posebnih delova mesečni iznos će biti 160 dok će one koje imaju do 30 stanova plaćati minimalno 192 dinara.
Podaci govore da iz Koceljeve niko nije išao na obuku za profesionalnog upravnika, a nadležni kažu da će vreme pokazati kako će to u praksi na kraju izgledati.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa