16. avgust 2018.16. avg 2018.
Studijskom posetom Holandiji nastavljen projekat ROSIS4H

Holandska praksa uzor i inspiracija

Festival cveća u Lotumu ima višedecenijsku tradiciju i okuplja na desetine hiljada posetilaca, pa je ova studijska poseta bila od izuzetnog značaja, ističu u projektnom timu
Studijskom posetom predstavnika projektnih partnera Holandiji – tamošnjem Festivalu cveća u Lotumu, oblastima Alsmer i Horst – nastavljen je projekat “Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” ROSIS4H, kao produžetak prekogranične saradnje Šapca i Slavonskog Broda. Članovi projektnog tima – predstavnici ova dva grada, Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika iz Šapca, proizvođači ruža iz Lipolista, predstavnici Centra za tehnološki razvoj - Razvojne agencije Brodsko-posavske županije, Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj i Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda posetili su holandske proizvođače ruža i voća, aukcijske kuće, Istorijski muzej cveća, istraživačke laboratorije i Festival ruža u mestu Lotum, u oblasti Horst.
Oblasti Horst i Alsmer poznate su po proizvodnji cveća i voća i rezultatima koje postižu na polju istraživanja u ovim oblastima, a Festival cveća u Lotumu ima višedecenijsku tradiciju i okuplja na desetine hiljada posetilaca, pa je ova studijska poseta bila od izuzetnog značaja, ističu u projektnom timu.
- U proizvodnji voća i cveća grad Šabac ima dobar potencijal, pa nam je poseta Holandiji višestruko korisna. Važno je da se sa holandskom praksom, koja je među najboljim u svetu, upoznaju naši proizvođači ruža, kao i predstavnici škole koja obrazuje mlade u oblasti poljoprivrede. Zahvalan sam našim domaćinima koji su sa članovima tima nesebično podelili svoja znanja i iskustva – u rasadnicima, laboratorijama u kojima se rade istraživanja koja treba da doprinesu daljem razvoju ove oblasti i proizvodnje hrane, što svakako predstavlja budućnost. Ova, izuzetno uređena i razvijena zemlja predstavlja pravi uzor i model na svakom koraku – kako u organizaciji proizvodnje, tako i u razvoju navika kulture življenja, radnoj etici i saradnji privatnog i javnog sektora. U prethodnom projektu obe strane su razvile Centre za kompetenciju, koji su ostali pod okriljem srednjih škola i služe uglavnom učeničkoj populaciji. Sada želimo da povežemo podršku poslovnog sektora koja je podstaknuta uslovima koje postavljaju standardi u ovoj oblasti, sa mogućnostima koje imaju naše istitucije kako bi zajedno razvili nove usluge i proizvode. Jačanje podrške istraživanju u Slavonskom Brodu i praktično orijentisanog razvoja u Šapcu realizovaćemo putem treninga, upoznavanja sa procesima Plave ekonomije, upoznavanjem sa najsavremenijom tehnologijom, ali i osnivanjem centra za razmenu znanja, kao i e-platforme za razmenu informacija - kaže član projektnog tima Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Pajić je poziv za uzvratnu posetu Šapcu i Festivalu cveća “Ruže Lipolista” tokom zvanične ceremonije otvaranja, uputio organizatorima Festivala ruža u Lotumu, kao i gradonačelnici Horsta Ini Lepnik, koja je otvorila izložbu cveća u ovom holandskom mestu.
- Bio sam u Lipolistu 2012. godine i nosim samo pozitivne utiske. Veliko mi je zadovoljstvo što su u Lotumu naši partneri i gosti iz Šapca i nadam se da će iz našeg mesta poneti dobre i korisne utiske. Lotum ima oko dve hiljade žitelja, a Festival je organizovalo 3.500 volontera, koji su u pripremanje izložbe uložili preko 12.000 sati rada. Sve to govori o entuzijazmu sa kojim zajednica ovde prihvata ovaj događaj i pažnji koju izaziva – ističe Jan Hes, organizator Festivala ruža u Lotumu.
Zadovoljstvo posetom Holandiji ističu i proizvođači ruža iz Lipolista, kao i predstavnici škola i partnerskih organizacija iz Slavonskog Broda.
- Impresivni su utisci u svakom segmentu sa kojim smo se susreli u Holandiji. Proizvodnja cveća je u ovoj zemlji na vrlo visokom nivou, modernizovana, uz primenu visoke tehnologije i malo radne snage. Iako imamo tehnološke zaostatke, klimatski uslovi i broj sunčanih sati su naša prednost, a novine sa kojima smo se upoznali mogu nam koristiti u daljem radu. Ohrabrujući su i podaci da neki od holandskih proizvođača imaju svoje ogranke u našoj zemlji, poput kompanije Pitera Koksa, i da su upravo ovde stvorene neke nove sorte ruža, kao i da se neke sadnice voća uvoze iz Srbije – kaže Milan Topalović, vlasnik Rasadnika “Topalović” iz Lipolista.
U okviru ovog projekta realizovan je i ovogodišnji Festival cveća “Ruže Lipolista”, a Gradska uprava Šapca dobila je na korišćenje putničko vozilo. Projekat finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska. Ukupna vrednost projekta je oko 564.258 evra od čega je za šabačke partnere namenjeno 240.050 evra, a rok za realizaciju je kraj maja 2019. godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa