7. april 2011.7. apr 2011.
ZAVRŠEN ŠTRAJK U PROSVETI

BIĆE SVE BRZO NADOKNAĐENO

Nakon dva meseca skraćenja časova od 1. aprila nastava u srednjim i osnovnim školama u Srbiji normalizovana. Umanjene plate biće nadoknađene kada se nadoknade časovi
Od prošlog petka časovi u svim školama ponovo traju 45 minuta. Naime, nezadovoljni sindikati radnika zaposlenih u prosveti i predstavnici Vlade, napokon su potpisali sporazum koji je uslovio prekid više od dva meseca dugog štrajka.
Prema postignutom dogovoru, plate prosvetnih radnika u prvom kvartalu ove godine trebalo bi da budu uvećane za više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu 7,2 procenta. Povećanje plate biće preciznije definisano aneksima Sporazuma od 20. do 30 aprila i od 20. do 31. oktobra ove godine.
Sporazumom su planirane i izmene i dopune posebnog i kolektivnog ugovora, kao i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje bi na skupštinskom dnevnom redu trebale da budu u junu.
Što se tiče nadoknade propuštenog gradiva i ostvarenja jednog od osnovnih uslova da se prosvetarima nadomesti umanjeni deo februarske zarade, iz ministarstva je osnovnim i srednjim školama u Srbiji, početkom ove nedelje prosleđen plan. On bi trebalo da se realizuje po hitnom postupku, već do 15., 16., aprila, kada slede novi platni obračuni.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa