16. avgust 2018.16. avg 2018.
SAVETI STRUČNjAKA

Šta kad list paradajza poplesnavi

Prouzrokovač plesnivosti lista paradajza prouzrokuje značajno smanjenje prinosa paradajza u plastenicima i staklenicima. Ovo je gljivično oboljenje koje se u našim uslovima javlja uglavnom kod proizvodnje paradajza u zaštićenom prostoru, u uslovima slabe osvetljenosti plastenika pod zaprljanom folijom ili pri dužem periodu oblačnog vremena. Uslovi dugotrajne oblačnosti koji su obeležili prethodni period su upravo pogodovali pojavi i širenju ovog oboljenja. Gust sklop biljaka i slabije provetravanje takođe pogoduje širenju ovog parazita.
Simptomi bolesti se ispoljavaju na lišću, i to prvo na starijem. Na stablu i plodu pojava simptoma je retka i bez štetnih posledica. Na licu lista najpre nastaju svetlozelene ili žute zone sa nejasnim ivicama. Na naličju lista u okviru pega dolazi do sporulacije gljive pri čemu se obrazuje gusta, somotasta, sivomrka prevlaka. Zaraženo tkivo potom nekrotira list se uvija, vene i opada.
- Patogen se u prirodi održava u zemljištu kao saprofit, ili u biljnim ostacima i semenu zaraženih biljaka u vidu konidija ili sklerocija. Konidije se raznose vetrom, vodom, insektima ili tokom rada na odeći i rukama radnika.
Konidije ne mogu klijati ukoliko je relativna vlažnost vazduha ispod 85%. Optimalna temperatura za razvoj oboljenja su između 22-24 C - kaže dipl. ing Slobodan Gošić i savetuje.
- Biljke ne saditi gusto da ne bi dolazilo do zasenjivanja. Koristiti čistu foliju i održavati čisto staklo. U preventivne mere borbe spadaju još i dezinfekcija supstrata i konstrukcije plastenika, regulacija vlage temperature, provetravanje objekta, plodored i uklanjanje biljnih ostataka. Za hemijsku zaštitu paradajza preporučuje se primena nekog od sledećih fungicida: Signum u dozi 0.7 kg/ha (karenca 14 dana) preventivno ili najkasnije po pojavi prvih simptoma, potom Folio Gold 2,5-3 l/ha (karenca je 7 dana), ili Ortiva Opti 480 SC 2-2,5 l/ha (karenca je 3 dana).

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa