16. avgust 2018.16. avg 2018.
POSLANICA DVERI MARIJA JANjUŠEVIĆ O ULASKU U SAVEZ ZA SRBIJU

Opozicija Vučiću, ne i državi

“Kada dođe vreme sigurna sam da će svako ko je bilo kakave marifetluke vršio, doći na red da odgovara. Međutim, mi sada gasimo požar u našoj kući. Spašavamo Kosovo i Metohiju, državu i vraćamo institucije na upravljanje građanima Srbije”
Novoosnovani opozicioni blok Savez za Srbiju svoj program je prvog dana avgusta predstavio u Šapcu. Oko programa od 30 tačaka složile su se političke partije sa potpuno različitim programima.
Mnoge je iznenadilo što su se dokazani evroskeptici Dveri priključili savezu koji čine proevropske stranke. Poslanica Dveri Marija Janjušević kaže da mnogi osuđuju Dveri zbog toga što sada sarađuju sa određnim političkim faktorima koji su već vršili neke funkcije u državi, ali ne smatra da je to problem.
-Kada dođe vreme sigurna sam da će svako ko je bilo kakave marifetluke vršio, doći na red da odgovara. Međutim, mi sada gasimo požar u našoj kući. Spašavamo Kosovo i Metohiju, državu i vraćamo institucije na upravljanje građanima Srbije. Srpski pokret Dveri je opozicija režimu, ali ne i državi. Nije nam stalo da samo srušimo Aleksandra Vučića, veoma je važno da znamo i šta posle toga, navodi Marija Janjušević.
Od 30 tačaka programa Saveza za Srbiju, čak 29 je iz programa Dveri. Janjušević ističe da su određene stranke usvojile dobar deo njihovog programa, od čega je najvažnija porodična politika, kao i odustajanje od bez alternativnog puta u EU.
-Dveri već dugo ukazuju da je natalitet problem broj jedan u Srbiji. Ako ne bude građana Srbije, besmisleno je bilo šta drugo rešavati. Takođe, Dveri su protiv ulaska u EU, zato što znamo da je uslov za to priznanje Kosova i Metohije, ali nismo protiv ekonomske saradnje sa svim državama u Evropi. Zalažemo se i za druge stvari, kao što su okretanje domaćoj privredi, oslobađanje medija, sređivanje biračkih spiskova. Sve je to sadržano u ovih 30 tačaka, kaže naša sagovornica.
Ističe zadovoljstvo zbog toga što drugi politički faktori prihvataju ono što Dveri predlažu, a podvlači da su i oni spremni da prihvate sve ono što će Srbiji doneti stabilnost. Osvrćući se na to što je Savez svoj put zvanično počeo u Šapcu, Marija Janjušević navodi da je razlog tome što Srpska napredna stranka u ovom gradu nije uspela da napravi ono što je u čitavoj Srbiji.
-Građani Šapca odolevaju pošasti SNS. Ipak, ne osuđujem ni članove ove stranke ni građane koji su ih glasali. Duboko sam uverena da su obmanuti i izmanipulisani i da će veoma brzo to i sami da uvide. Mislim da je Savez za Srbiju oformljen u poslednjem trenutku. Srpski pokret Dveri je uvideo da je to jedini način da uradimo ono što još možemo da sprečimo potpuni kolaps institucija i ono što je za nas najvažnije, da sprečimo veleizdaju Kosova i Metohije, kaže Marija Janjušević.
Naša sagovornica osnivač je Ženske snage Dveri. Cilj ove mreže je da pokažu da i u Dverima ima žena i da one imaju šta da kažu.
-Još uvek tražimo pravi balans da pokažemo da se mi borimo za bolji položaj žena u Srbiji, ali u okviru porodice i društva. Ne mislimo da je radikalni feminizam nešto što ženi donosi dobro. Ne stidimo se osnovne, prirodne uloge žene da bude majka. Ukoliko to ne može da ostvari, takođe ne treba da bude odbačena i trpi diskriminaciju. Nama u Dverima žena je važna suštinski. Bitno nam je da ima samopouzdanje, samopoštovanje, da može da bira hoće li da razvija svoju karijeru, ili želi samo da bude domaćica i majka, kaže poslanica Janjušević koja je i koordinator Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Šabac nepravedno zanemaren
Marija Janjušević ističe da voli da dođe u Šabac i da ceni sve što je Šabac značio za Srbiju u prethodnim vremenima.
-Volim da slušam o poznatim šabačkim porodicama, a isto tako i da čujem šta ima novo na Hipodromu i šta omladina ovde voli. Šabac je zanimljiv grad koji u medijima nema pravo mesto. Žao mi je što kulturna dešavanja u Šapcu nemaju širi odjek u javnosti, kaže naša sagovornica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa