16. avgust 2018.16. avg 2018.
Zadruge za ozdravljenje sela
MINISTAR MILAN KRKOBABIĆ U BOGATIĆU

Zadruge za ozdravljenje sela

Ove godine Vlada Srbije izdvojiće 825. miliona dinara za razvoj zadrugarstva što je četiri puta više nego prošle. U naredne dve godine planirano 500. novih zadruga, zašta postoji politički konsenzus. Poseta “Gačića magazi”
Poseta ministra u Vladi Srbije Milana Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj, opštini Bogatić, realizovana prošle nedelje, imala je za cilj promociju projekta Srpske akademije ( Odbor za selo) o novom Zakonu i strategiji razvoja poljoprivrede sa unapređenjem života na selu. Suštinsko obeležje “ozdravljenja sela”, koje promoviše Zakon i nova strategija je naglašena uloga koju dobijaju zadruge u razvoju poljoprivrede i ukupne privredne delatnosti na selu.
Ministar Krkobabić je ponovio ranije saopštenje da će Vlada Srbije ove godine za poboljšanje rada i otvaranje novih zadruga izdvojiti 825. miliona dinara, što je u odnosu na prošlu više četiri puta. Plan je da se u naredne dve godine u Srbiji oformi 500. novih zadruga.
- Ne moraju to biti isključivo poljoprivredne zadruge, već i one koje bi se bavile turizmom, ugostiteljstvom... Potencijali postoje. U ovoj opštini mislim i na geotermalnu energiju ali i druge mogućnosti. Ključ su vredni i pošteni ljudi, posebno mlade žene i devojke. Na ženi leži kuća. Treba da im obezbedimo novac i uz siguran izvor egzistencije, sve što postoji u urbanim centrima. O efektima se može govoriti ali tek posle, najmanje 10. godina, rekao je Krkobabić naglašavajući da Srbija nije samo Beograd, Niš i Novi Sad, već i 4.700 ostalih mesta, zašta je dobio i najveći aplauz.
Korene kosovskih problema ali i drugih koje i muče srpsko selo danas, uočio je baš u neravnomernom razvoju Srbije i zato se najpre prihvatio promocije projekta Srpske akademije, zašta, kaže ima potpuni politički konsenzus.
- Ja i opozicioni poslanik, profesor Ševarlić, razlikujemo se samo, količini potrebnog novca za ovu namenu. Njegovo mišljenje je 50. miliona evra, a moje duplo više novca, dodao je.
Uglednog gosta, njegove saradnike i druge posetioce primio je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, koji je između ostalog naglasio potrebu ispunjenja 3K uslova (kvalitet, količina i kontinuitet). Saglasio se i sa potrebom otvaranja preradnih kapaciteta na selu, kako bi odavde odlazili polufabrikati i fabrikati, odnosno daleko skuplji proizvodi, što bi obezbedilo sigurniju i izvesniju egzistenciju srpskog sela. To i slično bilo bi s ciljem opstanka i lepšeg života, pre svega mladih na ovim prostorima.
U sličnom tonu su govorili i ostali učesnici kraćeg skupa, upriličenog u skupštinskoj sali ove lokalne samouprave.
Poseta “Gačića magazi”
U okviru svoje radne posete Bogatiću ministar Milan Krkobabić razgledao je pečenje rakije u domaćinstvu Zorana Gačića u Bogatiću. Na njegovom primeru ( “Gačića magaza”), ugledni gost se uverio kako praktično funkcioniše jedno mačvansko domaćinstvo posvećeno prvenstveno voćarskoj proizvodnji i preradi proizvoda, zašta su Gačići osvajali brojna priznanja na sajamskim i drugim manifestacijama, gde su učestvovali.
U razgovoru sa domaćinom, videvši njegove proizvode i upoznajući način na koji radi, ministar Krkobabić je obećao svu materijalnu pomoć Vlade i njegovog ministarstva, sa željom da to bude nukleus buduće voćarske zadruge.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa