16. avgust 2018.16. avg 2018.
SEĆANjA  NE BLEDE
GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA BOGATIĆA U II SVETSKOM RATU

SEĆANjA NE BLEDE

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika palim borcima u centru Bogatića, obeležena je godišnjica od akcije Mačvanskog partizanskog odreda u kojoj je 7. avgusta 1941. godine oslobođen Bogatić. Skromno sećanje na ovaj dan, priredio je OO SUBNOR Bogatić uz pomoć ovdašnje lokalne samouprave, a pored domaćih prisustvovali su i predstavnici drugih organizacija boraca, koji su tako obnovili sećanje na hrabro vojevanje svojih predhodnika.
Upriličena je i poseta Bubanji, mestu gde je održana Okružna partijska konferencija za Šabački okrug i doneta odluka o formiranju odreda, koji je nekoliko dana kasnije izveo uspešnu akciju napada na Bogatić.
- Važno je istaći da je ovo tada bila prva slobodna varoš u srcu porobljene Evrope, koja je “stenjala”, pod fašističkom čizmom. Akcija odreda je bila od izuzetne važnosti, pre svega za moral pripadnika pokreta otpora protiv fašista i smatram da je dužnost predaka da ih se sećamo. Obnovljen Spomen kompleks na Bubanji nameravamo da ustupimo Turističkoj organizaciji opštine Bogatić, kako bi bila uvrštena u turističku destinaciju našeg kraja, kaže Mioljub Josipović, predsednik OO SUBNOR Bogatića.
Za rekonstrukciju i izgradnju Spomen kompleksa na Bubanji do sada je iz budžeta opštine Bogatić izdvojeno više od 300. hiljada dinara. Očekuje se pomoć Republičkog odbora SUBNOR, kao i zainteresovanih darodavaca, kako bi posao bio okončan po urađenom projektu.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa